Razlike među polovima

Muškarci imaju jače kosti, žene su rastegljivije

Osim po fizičkoj građi, žene i muškarci razlikuju se i po imunitetu, gojenju, raspoznavanju boja, veličini nosa, sklonosti psihičkim bolestima i mladolikosti
Medicina
06:54h Autor:
Muškarci imaju jače kosti, žene su rastegljivije
Foto: Shutterstock

Žene su bolje u multitaskingu, a muškarci se bolje koncentrišu na pojedinačne komplikovane zadatke, pokazalo je najnovije istraživanje. Ali to nisu jedine razlike među polovima.

Poznato je da muškarci imaju snažnije kosti. Spoljašnji sloj kostiju im je deblji, pa ih manje lome pri padovima, za razliku od žena. A posle menopauze ženske kosti zbog smanjenog estrogena postaju još tanje.

Ali zato su žene rastegljivije. Iako imaju slabije ligamente od muškaraca, zbog toga su pokretljivije, što im olakšava, na primer, izvođenje špage. Ali to može da predstavlja i nedostatak jer su izloženije većem riziku od povrede zglobova.

Takođe, mlađe žene verovatnije će imati slabija kolena od muškaraca jer je tkivo u kolenu elastičnije, a postane čvršće tek u četrdesetim, ali ne zna se zašto.

Postoje razlike i kad je reč o gojenju. Muškarci imaju više mišićnog tkiva, što znači da efektivnije sagorevaju kalorije, pa se goje manje od žena. Ali zato se jači pol goji više u predelu stomaka, dok žene imaju više masnog tkiva na bokovima i bedrima. Iako se pivski stomak kod muškaraca povezuje sa povećanim rizikom za dobijanje dijabetesa, srčanih oboljenja i povišenog holesterola, masno tkivo na bokovima i bedrima nema takav efekat - čak može da štiti od srčanih bolesti.

Kad je reč o srcu, ženskom polu ovaj organ izaziva više problema. Srce žena je veličine dve trećine muškog srca, pa ima manje otkucaja u minutu - oko 72, naspram 80 kod muškaraca. Žene koje boluju od aritmije imaju veći rizik od srčanog udara od muškaraca. To se događa verovatno zato što su žene sklonije povišenom krvnom pritisku posle menopauze, a visoki krvni pritisak predstavlja rizik za srčani udar.

I arterije žena mogu biti manje od muških, što može da bude opasno u starijem dobu. Ako uz to puše, arterije se mogu zapušiti.

Veći nos

Muškarci imaju više mišićne mase koja zahteva više kiseonika da bi tkivo raslo. Zato imaju deset posto veći nos od žena. Razlika u veličini nosa dolazi do izražaja oko 11. godine.

Bešika

Ljudska bešika proporcionalna je telu. Ali mokraćna cev kod žena je duga oko tri centimetra, a kod muškaraca je i do 20. Zato žene moraju češće da idu u toalet, a i sklonije su urinarnim infekcijama, jer bakterije brže dođu do mokraćne cevi.

Snažnija pluća

Ženski kapacitet pluća manji je 30% od muških, pa moraju više da rade jer su manja, a disajni putevi su plići.

Boje i mladolikost

- Žene bolje raspoznaju boje i primećuju više nijansi boja jer njihove oči imaju više gena za “razlikovanje boja” od muških - objašnjava profesor oftalmologije Endru Loteri sa Univerziteta Sauthempton.

Ti geni nalaze se u hromozomu X. Kako žene imaju dva, a muškarci jedan, bolje vide boje. To objašnjava i zašto su muškarci češće slepi kada su boje u pitanju - to je slučaj kod osam od sto muškaraca, a kod žena tek svaka stota ima ovaj problem. Ako ženi nedostaje gen ili je oštećen, ima rezervni, što nije slučaj s muškarcima.

Razjašnjeno je i zašto se žene brže napiju. Iako imaju manje jetre od muškaraca, jednako su efektivna, osim kad je reč o alkoholu. Ženska jetra ima manje enzima alkohol dehidrogenaze koji je potreban za razgradnju alkohola. Zato će se kod žena razgraditi manje, a apsorbovati više alkohola u krvotoku nego kod muškarca, čak iako su muškarac i žena jednako teški i ako su popili jednake količine alkohola.

Takođe, žene imaju dva, tri puta veće šanse da obole od depresije nego muškarci. Posebno su sklone depresiji i drugim poremećajima promene raspoloženja tokom hormonskih promena u pubertetu, trudnoći ili menopauzi.

Iako su žene građom manje od muškaraca, creva su im jednake veličine, a to ih čini neproporcionalno dugim za njihovo telo. Upravo su zbog toga žene sklonije nadimanju. To je zato što je funkcija creva da apsorbuju vodu, pa se više vode zadržava u želucu. Žene se zato brže i zasite nego muškarci, čak i kad pojedu jednako. To je zato što signal iz ženskog želuca o sitosti brže dođe do mozga nego u muškaraca.

Jači imunitet

Žene imaju aktivniji imunitet, pa se lakše bore protiv infekcija, ali zbog preaktivnog imuniteta sklonije su autoimunim bolestima.

Žene žive duže

Zato što im imunitet sporije stari, žene žive duže, pokazalo je jedno japansko istraživanje. Muškarci postaju skloniji bolestima, pa ranije umiru.

Boja glasa

Zbog dužih i debljih glasnih žica muškarci imaju dublji glas, ali posle menopauze ženama otiču glasne žice, pa govore “dublje” poput muškaraca.

Mladolik izgled

Muškarci imaju gušći kolagen, pa duže izgledaju mladoliko, a žene imaju tanju kožu, starenjem brže gube kolagen pa imaju više bora.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs