Obratite pažnju

Ovo su navike u kući koje ugrožavaju zdravlje

Ukoliko sušite veš u kući i perete zube odmah nakon jela ili pića, mogli biste da ugrozite svoje zdravlje, prvenstveno disajne organe i zube
Medicina
21:12h
Ovo su navike u kući koje ugrožavaju zdravlje
Foto: Thinkstock

Iako ste možda navikli da neke stvari radite na određeni način, ma koliko vam se činile bezazlenim, mogu vas koštati zdravlja.

1. Upotreba leka za glavobolju kad vas muči mamurluk

Izbegavajte ovu kombinaciju jer neka nova istraživanja pokazuju da u tom slučaju bubrezi mogu da stradaju.

2. Sušenje veša u kući

Oprano rublje možda izgleda čisto, ali zapravo šteti vazduhu jer su na njemu ostaci sredstava kojim ste ga prali. Osim toga, tako se povećava vlažnost vazduha, pa može da dođe do razvoja gljivica. Jedno istraživanje pokazalo je da je oko 25 posto domova u kojima se suši veš pozitivno na Aspergillus fumigatus, gljivicu koja izaziva infekcije pluća i slabi imunitet.

3. Pranje zuba odmah nakon jela

Zbog ove navike mogli biste da upropastite gleđ i ostatak zuba. Nakon nečeg kiselog, poput voćnog soka, gaziranog pića ili vina, popijte čašu vode i pričekajte barem 30 minuta pre nego što operete zube. Do tada će se neutralizovati kiseline.

4. Iz frižidera na vatru

Keks, prepečeni tost, čips, pomfrit i neki drugi smeđi ugljenohidrati sadrže dve isparljive materije: šećer i aminokiselinu koja se naziva asparagin. Na visokim temperaturama pri prženju i pečenju od njih se stvara akrilamid, koji je povezan sa nekim vrstama karcinoma. Čips i pomfrit su posebno zabrinjavajući proizvodi ako se pre prženja drže u frižideru. Hladnoća pretvara višak skroba u šećer, što rezultuje višim nivoom kancerogenih materija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs