Zaštitite ljubav - kontraceptivne metode

Odaberite zaštitu koja odgovara vama, vašim navikama, godinama i zdravstvenom stanju. Moderna žena organizuje svoj život na način koji joj odgovara i planira da li će i kada postati majka. Osim što sprečavaju trudnoću, kontraceptivne metode nude zaštitu od polno prenosivih bolesti.
Medicina
10:46h

Hormonalne metode

 

Sadrže sintetičke forme ženskih hormona estrogena i progesterona i uglavnom se uzimaju oralno. Ako se uzimaju pravilno, imaju skoro stopostotni učinak.

 

Kombinovani oralni kontraceptiv - najpopularniji oblik kontracepcije je pilula koja sadrži estrogen i progestogen. Uglavnom se pije 21 dan s pauzom od sedam dana ili uz pilule s placebo efektom tokom jednonedeljne pauze.

 

Pilula s progestogenom - ima sličan efekat kao kombinovana pilula, samo je bez estrogena. Mora se uzimati svakog dana u isto vreme, a naročito se preporuluje dojiljama, pušačima i ženama starijim od 35 godina.

 

Evra kontraceptivni flaster - lepi se na nadlakticu, stomak ili nisko na leđima, a terapija se primenjuje tokom tri nedelje pa se pravi jednonedeljna pauza. Sadrži iste hormone kao kombinovana pilula. Preporučuje se zaboravnim devojkama koje ne mogu da se disciplinuju i redovno uzimaju kontraceptivnu pilulu.

 

Nuvaring vaginalni prsten - fleksibilni silikonski prsten koji se postavlja u vaginu na tri nedelje i izvlači četvrte, oslobađa hormone slične onima kojih ima u kombinovanoj piluli. Ipak, njegova prednost je u tome što, za razliku od pilule, hormoni ulaze direktno u krv, a ne u jetru i ne opterećuju je. Ne postoje smetnje prilikom seksualnog odnosa, a ako se pojave, prsten može da se odstrani i najkasnije tri sata posle odnosa se vrati u vaginu.

 

S dugotrajnim dejstvom

 

Implant - plastični štapić od četiri santimetra, smešten pod kožom na nadlaktici, oslobađa progestogen direktno u krvotok. Kada se ugradi, ima dejstvo do tri godine.

 

Injekcije - progestogenske injekcije Depo - provera štite od trudnoće 12 nedelja, a Noristerat devet. Njihovo korišćenje može dovesti do debljanja, a kada prestanete sa injekcijama, biće potrebno malo više vremena ako poželite da zatrudnite.

 

Intrauterini uložak (IUD) - jedini dugoročni kontraceptiv bez hormona od plastike i bakra smešta se u matericu. Ugrađuje se na 5 do 10 godina, a preporučuje se ženama u periodu između dve trudnoće, onima koji ne mogu ili ne žele oralnu kontracepciju i ženama iznad 40 godina jer tada raste rizik od neželjenih efekata uzimanja kontraceptivnih tableta. Korisnicama IUD-a ciklusi često mogu biti bolniji i duži od uobičajenih.

 

Intrauterini sistem (IUS) - spirala sa hormonom sačinjena je od malog plastičnog sistema u obliku slova T koji na vertikalnom kraku ima depo hormona. Postavlja se u šupljinu materice gde se mala doza hormona oslobađa u narednih pet godina. Smatra se jednom od najpouzdanijih metoda, jer pruža zaštitu od trudnoće skoro kao sterilizacija. Uklanjanjem spirale sposobnost začeća se vraća u periodu od mesec dana.

 

„Barijerna” metoda

 

Muški i ženski kondomi - ako se pravilno koriste, muški kondomi su efikasni 98, a ženski 95 odsto. Ipak, velika je mogućnost nepravilnog stavljanja, što može dovesti do neprijatnih iznenađenja.

 

Dijafragma i cervikalna kapica - postavljaju se u vaginu kako bi se sprečio prolazak spermatozoida do materice. Postavlja se pre odnosa i nužno je da ostane unutra šest sati posle odnosa. Obavezno ih koristite sa spermicidima, efikasnost je do 96 odsto, pod uslovom da su pravilno stavljeni.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...