obavezno pročitajte

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb!

Plućna embolija odnosi živote, a krvni ugrušci mogu uzrokovati celi niz drugih problema

Medicina 17.02.2018. - 19:12h Autor: express.hr
Foto: Shutterstock

Tromb ili krvni ugrušak može vam uzrokovati probleme koji variraju od neugodnosti pa do stanja koje mogu da se završe smrću. Tromboza je, između ostalog, jedan od glavnih uzroka varikoznih vena.

 

Karcinom, manjak kretanja, višak kilograma, postoperativno stanje i neki lekovi utiču na stvaranje krvnih ugrušaka pa i trombozu. Tromb se najčešće stvara u predelu karlice ili nogu, a može "otputovati" sve do srca, pluća ili mozga. Ugrušak koji dovede do plućne embolije ne mora biti krvni ugrušak, već može biti i vazdušni mehur, mast, delić tumora ili nešto treće. Koliko je god zgrušavanje krvi od krucijalne važnosti, kako ne bi umrli od najmanje posekotine, isto tako može biti i uzrok nevolja.

 

Upravo zato važno je znati prepoznati simptome, kao i reagovati na vreme.

 

Najčešći simptomi krvnih ugrušaka su sledeći:

1. Ukoliko vam je natečen ekstremitet to može da znači smanjenje toka u ruci ili nozi koji je uzrokovala duboka venska tromboza. To je opasno jer je normalno kretanje krvi važno radi opskbljivanja udova kiseonikom.

2. Ako osećate grčeve u ruci ili nozi, te su ta bolna mesta vruća na dodir, verovatno je reč o krvnom ugrušku.

3. Obične modrice su takođe vrsta ugruška, ali obične modrice nemaju oko sebe crvene crte na koje morate obratiti pažnju. Ako se crvene crte pružaju niz vene i celi je predeo topao na dodir, trebate odmah tražiti lekarsku pomoć

4. Oštra bol u grudima pri dubokom udahu može vas naterati da prvo pomislite na srčani udar, ali možda je reč o krvnom ugrušku u plućima što pak može dovesti do plućne embolije koja je, ukoliko se ne otkrije u prvih sat vremena, često smrtonosna.

5. Isto važi i ako niste u stanju da duboko udahnete, ili vam se "muti" u glavi, otkucaji srca su ubrzani i imate osećaj težine u grudima, to su sve, vrlo često, simptomi krvnih ugrušaka.

6. Ako odjednom krenete da kašljete (a nemate bronhitis ili prehladu, ili alergijsku reakciju), a kašljanje je popraćeno ubrzanim radom srca, plitkim disanjem, bolovima u grudima ili nekim od već navedenih simptoma, vreme je za hitan odlazak u bolnicu.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...