Saveti za sve roditelje

Kako da izlečite kašalj detetu: Majke moraju da znaju!

Prvo i osnovno pravilo - ne čekajte

Medicina
Autor:
Kako da izlečite kašalj detetu: Majke moraju da znaju!
Foto: Shutterstock

Jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba sa kojima se deca suočavaju jeste kašalj.

Kao i kod odraslih, i kod dece je kašalj refleks kojim se odstranjuje višak sluzi iz pluća i disajnih puteva, ali su deca sklonija ovom simptomu zbog slabijeg imuniteta i češćih virusnih prehlada.

Osim virusnih infekcija, drugi najčešći uzrok dečjeg kašlja jesu alergije, pa bi trebalo na vreme da reagujete i odvedete dete kod lekara, radi tačnog utvrđivanja uzroka kašlja.

Ako se ne leči, kod dece se kašalj lakše spušta na pluća i veća je verovatnoća da će se razviti upala ili bronhitis. Zato je važno da roditelji što pre nauče sve što je potrebno o dečjem kašlju i njegovom pravilnom lečenju.

Za početak, treba razlikovati akutni i hronični dečji kašalj. Akutni se najčešće javlja u proleće, jesen i zimu, kada su respiratorne infekcije znatno češće usled sezonskih bolesti. Takođe, u rano proleće počinje i sezona alergija, pa osetljiva deca sklona alergijama mogu da imaju probleme sa kašljem. Ako dete kašlje duže od tri nedelje, u pitanju je hronični kašalj, koji se može javiti kao posledica akutnog i iritacije disajnih puteva.

Sledeće što treba da naučite jeste da razlikujete suvi i produktivni kašalj. Suvi se najčešće i najintenzivnije javlja noću, zbog ležećeg položaja, a uzrok je iritacija disajnih puteva usled slivanja sluzi, uglavnom iz nosa. Javlja se kao refleks organizma da eliminiše uzrok iritacije, što je u većini slučajeva nemoguće, pa se deca i po celu noć muče sa napadima suvog kašlja, jer još uvek nema sekreta koji bi se iskašljao. U ovoj situaciji najvažnije je da redovno čistite nos detetu, naročito pred spavanje, kako se tokom noći sluz ne bi slivala u grlo i izazivala napade kašlja.

foto: Shutterstock

Produktivni dečji kašalj uzrokuje, kao i kod odraslih, nagomilana sluz, koju organizam pokušava da odstrani putem kašlja. Opasniji je od suvog, jer može da bude znak bronhitisa, pa je važno da odvedete dete kod lekara kako bi se utvrdio tačan uzrok i odredila eventualna terapija. Produktivni kašalj kod dece često prati i povraćanje - deca nesvesno progutaju sluz, koju organizam ponovo odbacuje, ovoga puta kroz refleks povraćanja.

Veoma je važno da ne čekate, već da što pre preduzmete neophodne korake:

- Na vreme se konsultujte sa vašim lekarom ili farmaceutom, kako biste odabrali siguran peparat za iskašljavanje, koji može da ublaži ove neprijatne simptome i olakša vašem detetu, ali i da spreči opasnije posledice, poput bronhitisa i upale pluća. Među najefikasnijim preparatima za iskašljavanje su sirupi, tablete i kapi za inhalaciju, samo strogo vodite računa da je preparat koji kupujete prilagođen dečjem uzrastu, klinički ispitan i potpuno bezbedan za upotrebu.

- Uz odgovarajući preparat, detetu će pomoći i ispijanje što više toplih napitaka, supe i boravak na svežem vazduhu makar sat vremena svakog dana, ali bez zahtevnijih fizičkih aktivnosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs