Obratite pažnju

Kašalj je prvi signal upozorenja: Zašto se javlja i kako se najbolje leči!

Veoma je važno da obratite pažnju na dužinu i tip kašlja

Medicina
10:07h Autor:
Kašalj je prvi signal upozorenja: Zašto se javlja i kako se najbolje leči!
Foto: Shutterstock

Jedan od najčešćih signala koji nam telo šalje jeste kašalj. To je zapravo refleks kojim se disajni putevi čiste od materija koje ih nadražuju. Razlikuju se prema karakteru - suv i produktivan, i prema trajanju - akutan i hroničan kašalj.

Uzroci kašlja veoma su brojni - kašalj može biti potuno bezazleni odgovor organizma na iritaciju, ali i alarmantan signal da se vaše telo bori sa opakom bolešću.

Baš zato što uzroka ima na desetine, ljudi kašalj često otpisuju kao pojavu koja će brzo proći i kojoj ne treba posvećivati previše pažnje, što u nekim slučajevima može da bude fatalna greška.

Najčešći uzroci suvog kašlja su suv i zadimljen vazduh, alergije, infekcije disajnih puteva, astma...

Virusi i grip najčešće izazivaju produktivni, ali i tada može prvo da se javi suvi kašalj, koji nakon dan-dva “sazreva”.

Važno je da obratite pažnju i na trajanje kašlja. Akutni kašalj traje do tri nedelje, dok se sve duže od toga smatra hroničnim kašljem, kojem je neophodno pronaći uzrok.

Pored dužine i tipa kašlja, obratite pažnju i na to da li ga prate drugi simptomi. Ako se uz kašalj javlja promuklost, temperatura, sekret, bilo bi dobro da posetite lekara koji će utvrditi uzrok kašlja.

Izgled sekreta često, zajedno sa ostalim simptomima, može da ukaže i na uzroke - sekret ako je žute, zelene ili čak braon boje može biti posledica bakterijske upale sinusa, virusnog ili bakterijskog bronhitisa ili upale pluća, kada je često prisutna i temperatura i kratak dah. Iako je bistar sekret karakterističan za alergijske reakcije, može se javiti i u početnim stanjima bronhitisa i upale pluća.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Male količine, odnosno tragovi krvi u sekretu mogu biti posledica dugotrajnog kašlja koja ne mora da predstavlja znak za uzbunu, ali je potrebno konsultovati lekara da bi se isključila teža oboljenja.

Sa druge strane, postoje i druge vrste sluzi (bela, ružičasta, crna) koje se mogu dovesti u vezu i sa nizom ozbiljnijih stanja i oboljenja pluća, te je u tom slučaju je potrebna poseta lekaru radi utvrđivanja uzroka.

Ukoliko kašalj traje duže od tri nedelje, a pritom ga prate zviždanje i bol u plućima, krv u iskašljanom sekretu, vrtoglavice, hitno se obratite vašem lekaru, jer ovo mogu biti simptomi teških bolesti pluća.

Postoji nekoliko načina da sprečite ili ubrzate lečenje kašlja:

- Redovno provetravajte prostorije

- Na radijatore postavite posude sa vodom, kako biste sprečili isušivanje vazduha

- Redovno čišćenje doma može da spreči kašalj izazvan alergijskom reakcijom na prašinu, grinje...

- Koristite prirodna sredstva za održavanje domaćinstva - kašalj može da se javi i kao reakcija na hemijska isparenja

- Pokušajte što više da podignete imunitet - spavajte dovoljno, unosite vitamine, izbegavajte cigarete i alkohol

- Ne čekajte da se kašalj pogorša - na vreme počnite sa korišćenjem odgovarajućeg preparata za iskašljavanje

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs