Obavezno pročitajte

Prolazi kao od šale: Povišenu temperaturu je moguće sniziti čak i bez uzimanja lekova!

Ako vas muči povišena temperatura ovo je pravi spas.

Medicina 22.11.2017. - 10:20h Autor: mondo.rs
Foto: Shutterstock

TEČNOST NA SVAKIH SAT VREMENA


Najbolje je da ne jedete suvu hranu i da pijete što više tečnosti: čajeve bez kofeina, ceđene voćne sokove, vodu s nekoliko kapi limuna. Topao čaj je najbolji zato što pospešuje znojenje, a to je prirodan mehanizam hlađenja tela, koji takođe oslobađa organizam od toksina.

 

TUŠIRANJE HLADNOM VODOM I HLADNE OBLOGE


Za ove metode verovatno već znate, ali vam možda nije poznato da tuširanje u hladnoj vodi smanjuje temperaturu samo na kratko vreme. Isto važi i za hladne obloge - "rade" samo ako ste uporni.

KOREN ĐAVOLJE KANDŽE


Ova biljka se na latinskom zove harpagophytum, a topao čaj od toga snižava temperaturu, ima antiupalna svojstva što može pomoći kod bakterijskih infekcija.

 

KAKAO


Topli kakao se tradicionalno koristio kao sredstvo protiv visoke temperature, depresije, bolesti bubrega i jetre.

 

ČILI


Narodi Meksika, Indije, Kine i Tajlanda znaju da ljuta hrana nije samo ukusna, nego i pomaže u spuštanju telesne temperature. Hrana koja sadrži čili izaziva znojenje - prirodan mehanizam hlađenja tela.

 

INDIJANSKI NAPITAK


Indijanci protiv groznice prave ljuto-kiseli napitak od kajenske paprike i pomorandže. Kajenska paprika se natopi u vreloj vodi, doda se šećer (med) i sok pomorandže. Ovaj napitak, osim toga što smanjuje temperaturu, podstiče znojenje i snabdeva organizam vitaminom C, piše "Alternativa za vas".

 

ĐUMBIR


Pored brojnih lekovitih svojstava, đumbir takođ snižava temperaturu. Napravite čaj od praha đumbira i dodajte malo limuna. Ovaj napitak ne samo da podstiče znojenje i smanjuje temperaturu, nego i pomaže kod bakterijskih infekcija grla.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...