Efikasno se leči

Postporođajna depresija pogađa oko 13 odsto žena

Ova vrsta depresije može da prođe neotkrivena i nelečena često zbog toga što se simptomi ne prepoznaju ili zbog straha majki da će biti obeležene
Medicina
09:26h Autor:
Postporođajna depresija pogađa oko 13 odsto žena
Foto: Thinkstock

Oko 13 odsto žena pati od postporođajne depresije u godini posle rođenja deteta, ali novi podaci upućuju na to da žene mogu da budu efikasno identifikovane i lečene.

Postporođajna depresija može da prođe neotkrivena i nelečena, često zbog toga što se simptomi ne prepoznaju ili zato što se majke boje da će biti obeležene ili nisu svesne koje opcije lečenja postoje. Antidepresivi su se pokazali uspešnima u lečenju tog stanja, ali često žene ne žele da uzimaju lekove, posebno kada doje, piše portal Moj doktor.

U jednoj od najvećih studija o postporođajnoj depresiji, istraživači su posmatrali efikasnot psiholoških intervencija. Više od 4.000 majki u Engleskoj primile su kognitivnu bihevioralnu terapiju ili individualni pristup. Lečenje je bilo sprovedeno putem zdravstvenih poseta uobičajene nege ili putem zdravstvenih poseta osoblja koje je bilo edukovano za prepoznavanje simptoma te vrste depresije.

I posle 6 meseci i posle godinu dana posle porođaja, majke koje su primile negu posebno edukovanih zdravstvenih posetilaca pokazale su znatno smanjenje simptoma depresije u poređenju s onima koje su imale uobičajene zdravstvene posete. Majke u intervencijskoj grupi s depresivnim simptomima 6 nedelja posle porođaja imale su 40 odsto manje izgleda da će imati simptome depresije posle 6 meseci u poređenju s onima koje su imale uobičajene posete zdravstvenih radnika.

Još jedna studija je takođe otkrila da majke koje imaju podršku svojih vršnjaka, odnosno ostalih majki smanjuju rizik od razvoja depresije za 50 odsto.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs