Najčešći faktori rizika

Ovo je za žene smrtonosnije od raka dojke

Iako se misli da je srčani udar najčešći kod sredovečnih muškaraca, on je kod žena tri puta češći uzrok smrti od raka dojke. Zato dobro obratite pažnju na uzročnike
Medicina
01:04h Autor:
Ovo je za žene smrtonosnije od raka dojke
Foto: Shutterstock

Srčani udar nije problem samo za sredovječne, prezaposlene muškarce. Srčane bolesti su zapravo najčešći uzrok smrti i kod žena, triput češći od raka dojke.

1. Pušenje

Kada prestanu da puše, žene dramatično brzo smanjuju rizik od srčanog udara, a ubrzo im je rizik kao i kod onih koje nikad nisu pušile. Žene koje puše imaju 25 posto veći rizik od srčanog udara nego muškarci jer je žensko telo podložnije delovanju toksina.

2. Mnogo sedenja

Loša ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti opasni su faktori rizika čije će se negativno delovanje na srce udvostručiti nakon 60. godine.

3. Nekvalitetna prerađena hrana koja uzrokuje upalne procese

Rafinisani beli šećer i brašno kao i loše masnoće uzrokuju upalna stanja u organizmu, uključujući i vene, zbog čega dolazi do nakupljanja holesterola i raznih bolestikrnih sudova. I dok su pušenje i hrana puna rafinisanog belog šećera i brašna, i transmasti poznati faktori rizika jer izazivaju upale koje oštećuju sastav krvnih sudova, žene bi trebalo da paze na još neka stanja.

Dodatni faktori rizika

1. Indeks telesne mase iznad normale.

2. Naslage sala na bokovima i stomaku.

3. Povišen šećer i dijabetes.

4. Povišen krvni pritisak i holesterol, koje bi trebalo redovno kontrolisati.

5. Često konzumiranje alkohola. Jjedna do dve čaše alkoholnog pića na dan može da pomogne samo ženama nakon menopauze, mlađima se ne preporučuje jer utiče na srčani ritam i može da ošteti srčani mišić.

6. Niste u braku ili stabilnoj vezi. Žene koje žive same imaju između 60 i 65 posto veće šanse da dobiju srčani udar nego udate žene (pretpostavlja se zbog nesigurnosti i stresa koji češće prati usamljenost).

7. Usporen rad stitne žlezde može da povisi krvni pritisak.

8. Postmenopauza je razdoblje kad žene imaju povećan rizik od srčanog udara jer im pada nivo estrogena koji prirodno štiti srce jer onemogućava zakrčenje krvnih sudova.

9. Jedete više od 20 g zasićenih masnoća na dan (ili često jedete transmasti, biljnu mast i margarin).

10. Polucistični jajnici. Rizik od srčanog udara je četiri do sedam puta veći kod ovih žena, ali naučnici još ne razumeju zašto je tako. Češće posećujte ginekologa i sanirajte problem.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs