Pridržavajte se saveta oftalmologa

Nosite kontaktna sočiva? Ovo morate znati!

Ne koristite pljuvačku da ih navlažite, preko noći ih nikad ne držite u običnoj vodi i skinite ih čim počnu da vas žuljaju
Medicina
20:28h
Nosite kontaktna sočiva? Ovo morate znati!
Foto: Shutterstock
1 / 3 Foto: Shutterstock

Da vas ne bi koštalo vida!Svi koji nose kontaktna sočiva znaju da ih treba stavljati isključivo čistim rukama i pažljivo ih isprati tečnošću koja se koristi isključivo u te svrhe. Tek nakon toga treba ih staviti u kutijicu ispunjenu odgovarajućim rastvorom i zatvoriti je.

Nažalost, mnogi se ne pridržavaju ovih uputstava. Na sočiva gledaju kao na modni dodatak, a ne kao na medicinsko pomagalo, i na ozbiljna upozorenja oftalmologa da nipošto ne spavaju i ne plivaju s njima uglavnom odmahuju rukom. Ipak, neke od tih grešaka mogu vas skupo koštati.

Ukoliko nosite sočiva, obavezno se pridržavajte sledećih pravila:

1. Ne koristite vodu iz česme jer nije slana kao suze, pa je sočiva upiju, nabubre i posle ne „legnu“ dobro. Ova voda nije ni sterilna, sadrži mikroorganizme i puna je kamenca, koji zamućuje vid i oštećuje sočiva.

2. Sočiva koja nezgodno prianjaju na oko (žuljaju) mogu da stvori mikroskopske pukotine na rožnjači, kroz koje mogu ući mikroorganizmi i prouzrokovati infekcije. To je razlog i zašto se ne treba tuširati i kupati sa sočivima.

3. Nikad ne koristite vodu umesto tečnosti za sočiva kada ih odlažete preko noći.

4. Ne koristite pljuvačku da ovlažite sočiva jer je ovo dobar način da dobijete infekciju oka.

5. Nipošto ne koristite već korišćenu tečnost za ispiranje sočiva

6. Ako je kutija za sočiva starija od tri meseca, bacite je. Perite je isključivo rastvorom predviđenim za to.

7. Dnevna kontaktna sočiva ne nosite duže od jednog dana i ni na koji način ne odstupajte od uputstva za njihovo nošenje.

8. Ako vam je neprijatno kada nosite sočiva, odmah ih skinite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs