Grip ili prehlada

Sluz iz sinusa govori dosta o vašem zdravlju: Obratite pažnju na ove detalje!

Poznato je da telo šalje signale o bolesti čak i kada ne osetite bol, a sluz iz sinusa je jedan od znakova na koje morate da obratite pažnju
Medicina
15:42h Autor:
Sluz iz sinusa govori dosta o vašem zdravlju: Obratite pažnju na ove detalje!
Foto: Thinkstock

Nakon što izduvate nos pogledajte u maramicu kakve je boje sadržaj onog što je izašlo. Naime, po boji sekreta iz nosa možete saznati da li imate grip, alergiju ili je reč o nečem mnogo ozbiljnijem.

Nije svako curenje nosa nužno loš znak.

"Sekret u nosu ima važnu ulogu u održavanju vašeg zdravlja. Za nju se lepi prašina i prljavština koju udišete, a koja na kraju neće završiti u plućima. Organizam dnevno proizvodi dve šoljice sekreta što doprinosi vašem zdravlju", kaže doktorka Erin K. Obrajan s Mayo Klinike.

Žuto-zelena

Reč je o infekciji. Zelenu nijansu uzrokuju enzimi koje proizvode bela krvna zrnca koje se bore protiv infekcije. Međutim, potrebno je više detalja kako bi se utvrdilo da li se radi o virusnoj ili bakterijskoj infekciji.

"Većina upala sinusa povezana je s prehladom ili infekcijom gornjih disajnih puteva uzrokovanih virusima", kaže Obrajan.

Virusne infekcije obično traju pet do sedam dana. Antibiotici u tom slučaju ne pomažu. Međutim, možete olakšati neprijatnos s nazalnim ispiranjem. Stavite četvrtinu kašićice morske soli u šoljicu tople destilovane vode i udišite. Odagnat će upalu, a održati vlažnost.

Ako gusta sluz nastavi da curi više od nedelju dana ili se stanje pogoršava, znači da je virusna infekcija uznapredovala u bakterijsku, kaže Obrajan. Antibiotici mogu biti od pomoći u skraćivanju trajanja bakterijske infekcije, ali ako se simptomi ne poboljšaju nakon 10 dana vreme je da posetite lekara jer je moguće da se radi o akutnoj ili hroničnoj upali sinusa.

30 godina nisam otišla na bolovanje: Katarina otkrila 7 navika zbog kojih je jaka kao čelik!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bistra

Ovakvo curenje nosa je najverovatnije uzrokovano alergijama. Pomoći će vam ako počnete da koristite lekove protiv alergija.

Crvenkasta

Ako primetite krv u sluzi, to je najverovatnije uzrokovano suvim vazduhom. "To je slično kao s ispucalim usnama. Reč je o pukotinama u tankim tkivima u nosu", kaže Obrajan. Dakle, morate pojačati izvore vlage. Koristite ovlaživače vazduha u prostorijama. Ta pojava je češća u zimskom periodu.

Žuto-siva

Gusta sluz žuto-sive boje može ukazivati na polipe u nosu, kaže Obrajan. Polipi su izrasline koje se pojavljuju kod hronično upaljene sluznice nosa. Simptomi su ukočenost nosnica, gubitak mirisa ili ukusa. Polipi najčešće nastaju zbog dugoročnih oteklina i iritacije tkiva u nosu uzrokovanih alergijama ili astmom. Tretiraju se steroidima koji se nalaze u obliku spreja, a u nekim slučajevima je potrebna i operacija kako bi se uklonili.

Siva

Ako iz nosa izbacite sive stvrdnute komadiće sluzi, moguće je da se radi o gljivičnoj infekciji sinusa. Ona se razlikuje od virusnih ili bakterijskih infekcija jer se gljivice hrane vašim nosnim tkivom te razmnožavaju. Gljivična infekcija sinusa se može pojaviti zbog prethodne ozlede nosa ili dugoročne upale nosa, kao i oslabljenog imuniteta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs