Za sve je kriv testosteron

Hvale se da su jači pol, a onda dođe prehlada: Zašto su muškarci osetljiviji na grip od žena?

Svaka žena u životu ima bar jednog muškarca koji se, kada se prehladi, ponaša kao da je došao sudnji dan
Medicina
06:20h Autor:
Foto: Thinkstock

Muškarci važe za jači pol jer umeju da kontrolišu emocije, lakše podnose svakodnevni stres i ređe su bolesni u odnosu na žene.

 

Međutim, kada je reč o prehladama, glavobolji i raznim virusnim nevoljama, čini se da jači pol postaje slabiji, a njihovom ozdravljenju morate da se posvetite kao detetu u nižim razredima osnovne škole!

 

Iako visok nivo testosterona može da oslabi imunološki odgovor na viruse, nema medicinskih objašnjenja o većoj razdražljivosti muškaraca i težem podnošenju bolesti.

 

Kako da prepoznate da li je vaš muškarac osetljiviji na prehladu?

 

Nakon prvih simptoma kijavice, na njegovom stolu nalaze se vitamin C, šumeće tablete, lekovi za kašalj, nekoliko pakovanja maramica, dve šolje čaja, limun, sprej za nos... Iako su čajevi i limun tu za preventivu, čim krene da kašlje će posegnuti za šumećim tabletama, jer ih rastvara u toploj vodi, prijatnog su ukusa i pomažu protiv kašlja.

 

Da je situacija ozbiljnija, shvatićete pominjanjem statistike koliko akutnog kašlja preraste u hronični, da hemijski lekovi više štete nego koriste, a ako se prvi simtomi ne odleže, prehlada može da izazove ozbiljne posledice.

 

Izlečite prehladu za jedan dan: Prirodni recept koji pomaže svima!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Saveti za negovanje "muške prehlade"

 

U ovakvim situacijama verovatno biste poželeli da vašem partneru nabrojite sve situacije u kojima ste sa temperaturom odlazili na posao, po decu u vrtić, na proslavu godišnjice braka vaših prijatelja, kako ste vremena imali tek za upotrebu maramica, a pri tom su kućne obaveze i dalje bile u vašoj nadležnosti.

 

Koliko god vaša želja bila jaka da mu objasnite da nije baš tako strašno i da ste vi to sve u hodu preležali - nemojte.

 

Za brže ozdravljenje, mir u kući i opstanak vašeg partnerstva, najbolje je da odmah prigrlite ulogu negovateljice. Iako znate da je prehlada prolazna, brže ozdravljenje omogući će vam da slobodno vreme provedete kvalitetnije.

 

Prirodni lekovi, zdrava hrana i mirovanje

 

Umesto da on traga za poznatim i nepoznatim metodama lečenja, to uradite vi. Pronađite najdelotvornije lekove za kašalj i prehladu i kupite ceo set. Iako se mnoge šumeće tablete preporučuju za odrasle, za svaki slučaj nabavite i sirup jer voli taj slatkasti ukus, kao i bar tri vrste čaja.

 

Zelena supernamirnica: Štiti od 9 bolesti, najvažnija za zdravlje dece! (FOTO, RECEPTI)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Temperaturu proveravajte na svaka tri sata i dobro provetrite prostoriju u kojoj boravi.

 

Obavezni su vitamin C u nekoliko oblika i sve vrste voća za koje znate da sadrže ovaj vitamin neophodan u borbi protiv virusa. Pobrinite se da unosi dovoljno tečnosti i pripremite mu njegovo omiljeno jelo, kako bi jačao imunitet.

 

Stručnjaci preporučuju meso koje nije masno, ribu, integralni pirinač, kao i što više svežeg povrća, jer je bogato antioksidansima. Topla kupka pred spavanje je apsolutno neophodna.

 

Oslobodite ga svih obaveza i omogućite mu da se dovoljno naspava. U slučaju da prehlada potraje organizujte filmski maraton sa njegovim omiljenim filmovima ili nabavite snimak sportskih utakmica koje je propustio u prethodnom periodu.

 

Nemojte gubiti stpljenje, ne citirajte verovanja o jačem polu i nikako ne insinuirajte da je razmažen. Šta god da uradite, muška osetljivost na prehladu se neće promeniti.

 

Očistite sinuse palcem i jezikom: Drastično olakšanje za 20 sekudi!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...