Opasna ambalaža

Stručnjaci upozoravaju: Obavezno proverite ove stvari kada kupujete vodu!

Određena vrsta plastike najčešće se koristi za pravljenje jednokratnih čaša, posuda za hranu i "piknik" posuđa, a pri toploti oslobađa kancerogene hemikalije
Medicina
15:22h Autor:
Stručnjaci upozoravaju: Obavezno proverite ove stvari kada kupujete vodu!
Foto: Thinkstock

Kada sledeći put u prodavnici posegnete za flaširanom vodom, pročitajte na ambalaži od kakve je plastike napravljena flaša!

PET ili PETE

PET je najčešće korišćena plastika u proizvodnji. Namenjena je samo za jednu upotrebu; ponovna upotreba povećava rizik od razvoja bakterija. Ove boce mogu oslobađati teške metale i hemikalije koje utiču na hormonski razvoj.

PVC ili 3V

Ovo je mekana i fleksibilna plastika, koja oslobađa toksina štetna za hormone, pa stručnjaci preporučuju alternativu, ukoliko je možete pronaći.

HDP ili HDPE

HDPE plastika je kruta plastika, koju većina stručnjaka smatra "najzdravijom" i najsigurnijom, te preporučuje kupovinu vode u flašama od ove plastike jer je voda u njima najčistija.

Mesec dana pila vodu na prazan stomak: Žena doživela 8 neverovatnih promena u telu!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

LDPE

Ova plastika se ne koristi za vodu, iako ne oslobađa otrovne hemikalije u nju. Nije pametno kupovati hranu zapakovanu u ovakvu plastiku jer, pored hrane, možemo pojesti i neke vrlo opasne hemikalije nastale zbog LDPE plastike.

PP

Bela ili poluprovidna plastika koja se koristi za pakovanje sirupa i jogurta. Polipropilen plastika je čvrsta i lagana, a odlično odbija toplotu. Dobrog je kvaliteta i odlična je barijera za masti, vlagu i hemikalije.

PS

Polistiren je jeftin, lagan i višenamenski. Najčešće se koristi za pravljenje jednokratnih čaša, posuda za hranu i "piknik" posuđa. Pri toploti oslobađa kancerogene hemikalije, te da ga nije preporučljivo koristiti više puta.

PC ili neoznačene plastike

Ovo je najopasnija plastika na koju možete naići! Oslobađa otrovne hemikalije kako u vodu, tako i u hranu.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs