Obratite pažnju

Nevidljivi uzročnik neizlečive bolesti: Skloni su joj i stariji i bebe!

Ne može da se izleči, ali može da se kontroliše uz pomoć lekova. Najčešće se dijagnostikuje osobama starijeg životnog doba, ali glaukom zapravo ne bira, pa od njega može da oboli novorođenče, dete i mlade osobe
Medicina
17:00h Autor:
Nevidljivi uzročnik neizlečive bolesti: Skloni su joj i stariji i bebe!
Foto: Shutterstock

Svakog drugog četvrtka u mesecu oktobru obeležava se Svetski dan vida s ciljem podizanja svesti o važnosti zdravlja očiju. Oko je organ koji nam omogućava vid i percepciju svih zbivanja u našoj okolini, a sklon je raznim problemima od kojih se najopasnijim pokazao očni pritisak.

Naime, povišeni očni pritisak uzrokuje glaukom. To je očna bolest koja može da dovede do trajnog oštećenja očnog živca i slepila. Ne može da se izleči, ali može da se kontroliše uz pomoć lekova. Najčešće se dijagnostikuje osobama starijeg životnog doba, ali glaukom zapravo ne bira, pa od njega može da oboli novorođenče, dete i mlade osobe.

Gubitak vida koji uzrokuje glaukom je trajan i zbog toga je važno redovno proveravati očni pritisak, a važno je napomenuti da povišeni očni pritisak zapravo nema nikakve simptome. Upravo zato mnogi ljudi ni ne znaju da imaju taj opasan zdravstveni problem.

Koliko vam je dobar vid: Uradite test oftalmologa i saznajte!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Redovni pregledi nakon 40. godine

Ako nosite naočare, imate genetsku predispoziciju za glaukom, patite od problema poput progresivne kratkovidnosti i urođene dalekovidnosti ili bilo kojeg drugog stanja štetnog za oko, redovno bi trebalo da odlazite oftalmologu na merenje očnog pritiska.

Nemojte čekati pogoršanje vida tj. fizičku manifestaciju očnih problema jer tada već može biti prekasno.

Ako ni vi ni vaši članovi porodice nemate problema s vidom, trebalo bi da ga redovno merite nakon 40. godine jer tada svi ulazimo u starosnu grupu sklonu razvoju povišenog očnog pritiska i glaukoma.

Kako Rusi čuvaju zdravlje svih organa: Biće vam žao što ranije niste znali!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Važnost ishrane i fizičke aktivnosti u prevenciji i lečenju

Baš kao i kod mnogih drugih zdravstvenih problema, u prevenciji i lečenju očnog pritiska važnu ulogu ima zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost.

Ishrana bogata vitaminom C, E i A, zdravim masnim kiselinama i mineralima pogoduje zdravlju oka. Potrebno je smanjiti unos industrijskih šećera, ugljenih hidrata, brze hrane, a preporučuje se ishrana bazirana na zelenom povrću i voću.

U svakodnevnu rutinu uključite minimum 40 minuta fizičke aktivnosti dnevno, pogotovo ako radite sedeći posao koji uključuje svakodnevni boravak pred kompjuterom. Fizička aktivnost i vežbanje pomažu u smanjivanju krvnog, ali i očnog pritiska.

Tibetanski monasi su ih koristili pre 2.000 godina: Recepture za dugovečnost!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs