Dame, obratite pažnju

Povreda vagine: 3 situacije u kojima je oprez neophodan!

Do povrede vagine može da dođe usled bilo kakve traumatske povrede, na primer, u automobilskoj nesreći, kažu ginekolozi
Medicina 02.10.2016. - 18:45h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Profimedia

Povrede vagine moguće su usled aktivnosti koje žene redovno praktikuju. Saznajte na koja tri načina možete da povredite svoje intimne delove i kako u budućnosti sprečiti ovu neprijatnu pojavu.

 

"Do povrede vagine može da dođe usled bilo kakve traumatske povrede, na primer, u automobilskoj nesreći", kaže ginekolog dr Martina Jerbić-Cecelja. Evo u kojim sve situacijama možete da se povredite "tamo dole":

 

1. Brijanje ili depilacija voskom

 

Većina povreda vagine dogode se usled depilacije, bilo voskom ili korišćenjem brijača. Kod brijanja se događaju posekotine, a kod depilacije voskom može da se dogodi da je vosak prevruć što rezuluje opekotinom. Osim rizika od posekotina i opekotina, uklanjanjem svih dlačica s prepona i intimnog područja (brazilska depilacija) povećava se i rizik od uraslih dlačica, infekcija, upala i sličnih genitalnih problema.

 

Povrede vagine kod depilacije prevrućim voskom mogu da se ublaže stavljanjem hladnog kompresa koji će da ublaži crvenilo i bol, ali čim osetite da je vosak prevruć, prestanite da se depilirate (ukoliko ste u salonu upozorite na to kozmetičarku). Kod kućne depilacije voskom temperaturu je najbolje proveriti tako da nanesete malo voska na zglob pre nego što ga namažete na osetljivu kožu bikini područja.

 

Vagina nakon porođaja: Ova mama otkriva sve, iskreno i bez ulepšavanja! (FOTO)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

2.Korišćenje neprikladnih pomagala

 

Povrede vagine događaju se i usled korišćenja neprikladnih pomagala u seksualnu svrhu.

 

"Korišćenjem seksualnih pomagala kupljenih u seks šopovima žena se neće povrediti, ali ako koristi neprikladne predmete može da ošteti matericu", napominje dr Jerbić-Cecelja i dodaje da vagina može da se povredi i zbog (pre)grubog seksualnog odnosa.

 

3. Prelom karlice

 

Lomovi kostiju karlica prilično su retki, a najčešće se događaju usled padova, biciklističkih i automobilskih nesreća. Uglavnom je reč o manjim prelomima karlice, a iako su jako bolni, ne zahtevaju operaciju. Ako ste doživeli saobraćajnu nesreću ili sumnjate da ste slomili karlicu, idite na rendgen.

 

Da neprijatan miris vagine postane prošlost: 5 zakona intimne higijene!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs