Neverovatno

Nemački Nobelovac izrazio sumnju: Da li je govedina nezdrava?

Hauzen takođe ukazuje da se nivo kolorektalnih oboljenja od raka naglo povećao posle Drugog svetskog rata

Medicina
15:06h Autor:
Nemački Nobelovac izrazio sumnju: Da li je govedina nezdrava?
Foto: Youtube Printscreen / HYBIZTV HD

Nemački naučnik i dobitnik Nobelove nagrade u području fiziologije, Harald zur Hauzen, upozorio je da slabo proučen virus, koji se sreće kod krava, može izazivati ​​rak kod ljudi!

"Smatram da domaće životinje mogu biti direktni izazivači raka debelog creva kod ljudi. Raspolažemo eksperimentalnim podacima idu u prilog ovoj hipotezi. Međutim, ovo tek treba potvrditi", istakao je Hauzen.

I drugi naučnici su i ranije upozoravali da upotreba crvenog mesa (govedine, teletine, konjetine, ovčetine i svinjetine) povećava rizik od dobijanja kolorektalnog raka. Ali, Hauzen tvrdi da opasnost dolazi samo sa govedinom, ali i sa, koliko god to izgledalo neverovatno, kravljim mlekom!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Tradicionalno objašnjenje povezivano je sa pripremom mesa za jelo na roštilju, a otuda su izvođene tvrdnje da to dovodi do formiranja kancerogena.

Ova teza gubi iz vida da se isti takvi kancerogeni obrazuju i pilikom prženja ribe i piletine, a da niko ne misli da upotreba mesa pernatih životinja i ribe povećava rizik od dobijanja raka debelog creva", naglašava naučnik.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Hauzen takođe ukazuje da se nivo kolorektalnih oboljenja od raka naglo povećao posle Drugog svetskog rata. On je uveren da je to najdirektnije povezano sa tim što je u tim zemljama postala popularna uvozna govedina.Hauzen je u poslednjem broju naučnog časopisa International Journal of Cancer objavio da je proučavao uzorke krvi i mleka krava i da je u njima otkrio elemente DNK koji mogu pripadati nepoznatom virusu, koji bi mogao da bude uzrok raka.

Moramo napomenuti da ovo zapažanje dr Hauzena nikad nije naučno dokazano, te se zbog toga ne može smatrati relevantnim.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs