Proverite

Izmerite obim vrata: Da li vam je srce u opasnosti?

Masne naslage koje se talože na vratu mogu da izazovu pojačanu proizvodnju inflamatornih supstanci, zbog kojih se plak taloži na vratnoj arteriji, što štetno deluje na sce, objasnila je autorka studije
Medicina 25.04.2016. - 18:11h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Mučite se da zakopčate poslednje dugme na košulji? Nemojte odmah da paničite, ali problem može da bude veći od estetskog!

 

Naime, istraživanje sprobedeno na univerzitetu u Brazilu pokazalo je da su osobe sa većim obimom vrata u većem riziku za dobijanje srčanih oboljenja, a ovo se naročito odnosi na muškarce, piše Men's Health.com.

 

Prosečan obim vrata muškarca je 38 cm, a svakih 2,5 cm više znači čak 32 odsto veći rizik da obole od insulinske rezistencije, 24 odsto od hipertenzije, 22 odsto za nizak nivo dobrog holesterola i čak 50 odsto veće šanse za povećanje nivoa triglicerida.

 

"Reč je o tome što masne naslage koje se talože na vratu mogu da izazovu pojačanu proizvodnju inflamatornih supstanci, zbog kojih se plak taloži na vratnoj arteriji, što štetno deluje na sce", objasnila je autorka studije Kristina Bena.

 

Da nikad ne dobijete rak: Recept poznate doktorke za izbacivanje otrova iz tela!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...