Obratite pažnju

Internet nije lekar: Ginekolozi upozoravaju na 5 najvećih ženskih problema!

Vaša vagina biće zdrava ukoliko se budete pridržavali saveta stručnjaka
Medicina
08:08h Autor:
Internet nije lekar: Ginekolozi upozoravaju na 5 najvećih ženskih problema!
Foto: Thinkstock

Svaka žena bi trebalo sa puno pažnje da brine o zdravlju svog intimnog područja. To će lakše sprovesti u delo ako će se pridržavati pravila koje preporučuju ginekolozi:

1. Nemojte se sami lečiti

U apotekama postoje sredstva za lečenje vaginalnih infekcija koja se mogu kupiti bez recepta, a neke žene koriste ih "na svoju ruku" kada primete promene u boji iscedka ili osete svrab. Ovakvo "lečenje" nikad ne treba da sprovodite. Tačnije, pre korišćenja bilo kakvih lekova, masti ili domaćih smesa trebalo bi da se konsultujete sa ginekologom i obavite pregled kako bi se tačno utvrdilo kakva je priroda vašeg zdravstvenog problema i čime ga treba lečiti.

2. Pazite kod odabira donjeg veša

Tange ili obične gaćice? Po pitanju ovog izbora stručnjaci imaju podeljena mišljenja. Dok jedni smatraju da žene ne bi trebalo nikad da nose tange, drugi nemaju ništa protiv toga dokle god su one udobne i nisu previše uske. Tesan donji veš može da iritira vaginu, a postoji i mogućnost prenosa bakterija sa anusa. Najvažnije je da svakodnevno menjate gaćice, pravilno ih perete i pazite na higijenu.

Slavni ginekolog otkriva 5 nepoznatih činjenica o vagini: Svaka žena mora da zna!

3. Ne pretpostavljajte da su jake menstruacije normalne

Jake menstruacije koje traju više od 5 dana i tokom kojih uložak ili tampon menjate svaka 2 sata jer se brzo natope obavezno morate da kažete ginekologu. Neke žene imaju jače i duže menstruacije, ali kod mnogih one mogu da upućuju na neki zdravstveni problem.

4. Ne krijte bolan seks

Mnoge žene i dalje je sramota da pričaju o problemima u seksualnom životu sa svojim ginekologom. Međutim, ako je jedan od tih problema bol, onda to nikako ne bi trebalo da sakrivate jer uzrok mogu biti ozbiljnije stvari poput vaginalne infekcije, mioma, endometrioza ili cista.

5. Ne verujte svemu što pročitate na internetu

Većina nas sklona je "guglanju" svih simptoma koje primetimo. Internet nije ginekolog i ne može da obaviti preglede koji su potrebne da bi se ustanovilo koji problem imamo. Dijagnoza se ne postavlja na internetu, a svaki simptom treba shvatiti ozbiljno i o njemu obavestiti ginekologa.

Vodič kroz vaginu: Sramota je koliko žena ovo ne zna! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs