Mudri starac

Tajna dugovečnosti čuvenog kineskog doktora Hoa (93): Ovo je najbolji lek! (VIDEO)

Već sa osam godina je poznavao stotine lekovitih biljaka i herbalnih preparata, kao i "čitanje" jezika i pulsa
Medicina
01:24h Autor:
Foto: Printscreen Youtube / Jkp725

Bašia, malo planinsko selo u oblasti Liđijang, u podnožju snežne planine Zmaj od žada u kineskoj provinciji Junan, postalo je poznato zbog jednog stanovnika, stručnjaka za kinesku herbalnu medicinu, doktora Ho Ši Ksjua. Ovaj živahni 93-godišnjak već godinama je zvezda svetskih medija, TV emisija i časopisa, uključujući Nacionalnu geografiju, BBC magazin, Tajm i Lonli planet, i u svoju skromnu ordinaciju prima pacijente i putnike iz celog sveta.

 

Pošto je diplomirao na Nanđing univerzitetu, doktor Ho nije mogao da pronađe lek za svoje oboljenje i shvatio je da zapadna medicina nije u stanju da izleči mnoge bolesti. Vratio se u svoje selo i posvetio proučavanju tradicionalnih kineskih medicinskih lekovitih biljaka. Ishranu je zasnovao prvenstveno na korenju i povrću, bez mesa i mleka, kao što se hranio i kao dečak kada je bio siromašan.

 

Žive preko 100 godina i pucaju od zdravlja: Tajna dugovečnosti italijanskog sela Ačeroli!

 

 

Specijalizirao je u američkoj vojnoj bolnici u Junanu 30-ih godina prošlog veka, a o biljkama mnogo je naučio i od poznatog botaničara Džozefa Roka, koji je živeo u toj oblasti pre Drugog svetskog rata. Kada je uz pomoć biljaka pomogao sebi, počeo je prirodnim preparatima da pomaže i drugim pacijentima. Tokom godina, pacijenti iz više od stotinu zemalja širom sveta čuli su za njega i posetili ga, a medicinske institucije, kao što je klinika Mejo, konsultuju ga u vezi sa tretiranjem leukemije biljnim preparatima. Ho tečno govori pet jezika, uključujući i engleski.

 

U svojoj klinici "Jade Dragon Snow Mountain Chinese Herbal Medical Clinic“, sa pogledom na Himalaje, posetiocima prvo posluži čaj. Vrata njegove kuće uvek stoje otvorena, a on povremeno ugreje ruke na veliku metalnu peć bubnjaru, napunjenu grančicama i ugljem. Lice doktora Hoa, sa šiljatom belom bradicom, uokvireno sedim pramenovima kose koji vire ispod kape, govori o njegovim godinama. Iskustvo "obučenog porodičnog lekara" počeo je da stiče još kao 6-godišnjak. Sa osam godina već je poznavao stotine lekovitih biljaka i herbalnih preparata, kao i "čitanje" jezika i pulsa.

 

Najstarija Evropljanka proslavila 116. rođendan: Jedna namirnica je svaki dan na njenom tanjiru!

 

Postoji, kaže, više od 120 različitih ritmova otkicaja srca. U tinejdžerskom dobu već je pregledao oko 10.000 pulseva i znao hiljade biljnih lekova. Zajedno sa svojim čajevima, doktor Ho Ši Ksju daje i odštampan zdravstveni savet:

 

"Da bi postigao uspešan tretman, pacijent mora da ima poverenja u lek, da bude optimista, da živi racionalno i da primenjuje i zapadnu i kinesku medicinu kada je to prikladno. Život i bolest žive u tandemu. Optimizam je najbolji lek. Jedite jednostavno, živite jednostavno, ali pre svega budite optimisti!"

 

Ima 112 godina, nadživela celo selo: Baka otkrila jedinu tajnu za dug život! (VIDEO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs