Nije stvar samo u dobrom osećaju

Toksini se nakupljaju, nastaju ciste: Glavni razlog da brushalter skinete čim dođete kući!

Brushalter stvara pritisak na sitne limfne žlezde u grudima i oko njih, što može da dovede do nakupljanja toksičnih tečnosti koje bi inače slobodno prolazile i izlazile iz tela
Medicina
22:16h Autor:
Toksini se nakupljaju, nastaju ciste: Glavni razlog da brushalter skinete čim dođete kući!
Foto: Profimedia

Osim što je osećaj nakon skidanja grudnjaka odličan, postoje i konkretni zdravstveni razlozi zašto je dobro da ga nosite što manje. Jedan od njih je činjenica da brushalter stvara pritisak na sitne limfne žlezde u grudima i oko njih, što može da dovede do nakupljanja toksičnih tečnosti koje bi inače slobodno prolazile i izlazile iz tela. Uz to ometa i protok kroz ostale krvne sudove, pa je time onemogućen normalan prolaz kiseonika i hranjivih materija, što nikako ne može da bude dobro za zdravlje.

Stručnjaci kažu da nakupljanje toksina u dojkama možda može da bude povezano s nastankom cisti. To u težim slučajevima, prema nekim istraživanjima, može da poveća rizik od nastanka raka dojke. Kažu da su otkrili kako žene u siromašnijim zemljama, koje ne nose grudnjake, manje obolevaju od raka dojke.

Rak dojke ubije 1.600 žena u Srbiji: 5 najopasnijih faktora na koje sami utičemo!

Takođe, stručnjaci su primeti da žene nose istu veličinu grudnjaka i neposredno pred menstruaciju - kad većini dojke nateknu zbog ženskog polnog hormona estrogena. Tada zbog nošenja grudnjaka pritisak na limfne žlezde postaje još intenzivniji. U tom periodu bu bilo poželjno da nosite veći model.

Oni savetuju ženama da bi grudnjak trebalo da skidaju što češće, odnosno da ne bi trebalo da ga nose kod kuće, tokom spavanja itd. Iako, idealno bi bilo da ga ne nosite uopšte, ali mnoge žene sebi ne mogu da priušte taj luksuz jer žele da im grudi izgledaju što je bolje moguće. U tom slučaju, dobro je da nakon skidanja grudnjaka dojke izmasirate kako bi se poboljšao protok tečnosti u njima. Masaža mora da bude nežna - prstima se masira deo oko bradavice, pa prema krajevima dojke, u svim smerovima.

Ni lice, ni vrat: Ovaj deo tela najbrže stari, evo kako to da sprečite!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs