Šta možete da učinite već danas

Jednostavni načini za borbu sa stresom

Kada već ne možemo da ga iskorenimo, dovoljno je da usvojimo zdrave navike, koje neće drastično promeniti našu rutinu, ali će učiniti čuda na duže staze
Medicina 02.09.2013. - 09:19h
Foto: Thinkstock

Stres je bolest modernog doba koja se širi poput epidemije. Gužva u saobraćaju, previše posla, nervozne kolege, partner koji nema razumevanja jer prolazi kroz iste probleme, postali su svakodnevnica. Ne možemo da promenimo puno toga, ali možemo da utičemo na poboljšanje kvaliteta života i na rekacije na stresne situacije.

 

Izbacivanje kafe mnogima zvuči jezivo, zato je dovoljno da je smanjite. Pijte čaj od kamilice, 3-4 šolje dnevno ili od matičnjaka, do 3 šolje na dan i očistićete organizam od toksina, a vremenom ćete smanjiti unos kafe, koja ima stimulativno dejstvo na nervni sistem.

 

Odricanje cigareta pod stresom je još jedna noćna mora, te umesto da prekinete sa pušenjem sasvim, smanjite unos nikotina za samo 20-30 odsto dnevno. Razliku nećete ni primetiti, a vaš organizam će vam biti zahvalan.

 

Ukoliko nemate vremena za jogu, dovoljno je da odvojite 10-15 minuta za meditaciju. To je vaše vreme kada niko od ukućana ne sme da vas uznemirava. Lezite na krevet, opuštajte svaki deo tela ponaosob, od temena, preko ušiju, usana, zuba, udova, stomaka, pa sve do stopala. Zamislite da ste na plaži, ignorišite sve zvukove, već u svoju sliku unesite ptičiji cvrkut i šum talasa. Posmatrajte plavo nebo i bele oblake i zamišljajte kako svaki vaš problem leti na nekom od oblaka, daleko od vas. Polako razmrdavajte delove tela i osetićete se svežije i opuštenije.

 

Pravilna ishrana je jedan od najboljih saveznika u borbi sa svakodnevnicom, ali ako se osećate napetije nego inače, možda vam je potrebno više vitamina B.

 

Drugi mogući problem je nedostatak magnezijuma. On osvežava nervni sistem, smiruje, gotovo da uspavljuje, a pozitivno utiče i na kardiovaskularni sistem i sistem za varenje.

 

Osim ishrane i dobrog sna, fizička aktivnost je važna. Upravo ona će vam obezbediti potrebu za unosom zdravijih namirnica i omogućiti lepši san. Ne morate da vežbate, dovoljno je da prošetate, udahnete vazduh i glava će vam se razbistrititi. Čak i na poslu, tokom pauze, možete da obiđete krug oko zgrade, saberete misli i osetićete blago olakšanje.

 

Kada imate vremena, pustite svoje omiljene pesme i zaplešite. Izbacite negativnu energiju igranjem i pevanjem, probudite dete u sebi i setite se da ne postoji problem za koji nećete naći rešenje.

 

Pozitivno razmišljanje zvuči kao kliše, posebno kada se probudite i shvatite šta vas sve čeka. Ipak, pokušajte da vidite ružičasto u moru sivila. Ništa vas ne košta da probate, te čak iako vam čaša nije polupuna, dobro je dok nije sasvim prazna.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...