Neutemeljene tvrdnje da maslačak leči rak

Medicina 26.08.2013. - 22:02h
Foto: Shutterstock

Marijan Jošt, hrvatski profesor genetike i jedan od najpriznatijih stručnjaka iz regiona, kaže da je pre izvesnog vremena došao do rezultata istraživanja sa Univerziteta Vindzor u Kanadi, koja dokazuju da koren maslačka deluje antikancerogeno.

 

"Da sam znao ovo što sada znam, verovatno bi neki od mojih poznanika i prijatelja, koji su preminuli od raka, danas bili živi. Godinama sam bio ljut na maslačak, tu jestivu korovsku biljku, koja se nekontrolisano širila po mom travnjaku. Ali, danas kada znam koliko je ta biljka dragocena, potpuno sam promenio mišljenje", kaže Jošt.

 

On dodaje da je od ranije poznato da tonik od maslačka povoljno deluje na jetru, ali da može da izleči rak, otkriveno je tek nedavno.

 

"Dokotorka Karolina Ham primetila je poboljšanje zdravstvenog stanja kod nekoliko pacijenata, koji su pili čaj od maslačka i sa tim zapažanjem upoznala koleginicu biohemičarku doktorku Kjaram Pandei, koja je započela istraživanje. Ispitujući uzorke krvi pacijenata obolelih od leukemije, doktorke su ustanovile da ekstrakt korena maslačka deluje pogubno samo na kancerogene ćelije, za razliku od danas prihvaćenih metoda, hemoterapije i zračenja, koje ubijaju sve ćelije", kaže Jošt.

 

Šta je istina:

 

Na stranici “Memorial Sloan Kettering Cancer Center” postoji mnogo informacija o lečenju raka, kako za oboljele od od ove bolesti, tako i za medicinske profesionalce. Kad je reč o korenu maslačka, ovaj centar priznaje lekovita svojstva ove biljke, međutim ne navode ga kao terapiju za rak. Za ovu biljku kažu sledeće:

 

Maslačak se koristi u tradicionalnoj medicini za lečenje mnogih bolesti. Laboratorijska istraživanja su pokažala da maslačak može ubiti određene bakterije i mikrobe. Takođe je utvrđeno da ima antikancerogena svojstva u različitim ćelijama raka, međutim istraživanja nisu sprovedena na ljudima.
Maslačak ima estrogensku aktivnost pa može povećati rast ćelija raka osetljivih na hormone.

 

Maslačak može imati i niz drugih neželjenih efekata, tako da je potrebno biti oprezan, kako sa maslačkom, tako i sa drugim pripravcima iz domena alternativne medicine. Uvek treba konsultovati onkologa pre uvođenja “alternativne terapije” u režim lečenja, jer takve matterije mogu negativno uticati na delovanje medicinske terapije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...