Pitajte lekara

Odgovor našeg endokrinologa: Ultrazvuk štitne žlezde!

Na pitanje naše čitateljke odgovorila je dr Danijela Drašković, endokrinolog Opšte bolnice MediGroup
Medicina
21:10h Autor:
Odgovor našeg endokrinologa: Ultrazvuk štitne žlezde!
Foto: Shutterstock

Ukoliko vas nešto muči, postavite pitanje lekarima MediGroup-e: Doma zdravlja Bulevar, Doma zdravlja Jedro i Doma zdravlja Dr Ristić. Više o tome saznajte OVDE.

Pitanje za endokrinologa:

Uradila sa UZ štitaste žlezde, nalaz je sledeći:

Oba lobusa štitaste žlezde su smanjena, dimenzije su oko 10x11x31 mm, difuzno su prožeti sitnim hipoehogenim jasno ograničenim formacijama tipa mikronodusa.

TSH 1,35mIU/L ref. vred. 0,50-7,30

FT3 4,0 pmol/L ref. vred. 3,5-6,1

Anti tpo 115,9 IU/mL ref. vred <60,0

Molim vaše mišljenje. Hvala

Odgovor endokrinologa:

Poštovana,

Rezultati hormona i ultrazvučnog pregleda štitaste žlezde ukazuju na očuvanu funkciju štitaste žlezde, ali postoji hronični autoimuni tiroiditis. Hashimoto tiroiditis je autoimuni proces koji nastaje kada naš imuni sistem ne prepoznaje tkivo štitaste žlezde, već počne da je napada i postepeno dovede do smanjene funkcije same žlezde. Vaši rezultati ukazuju da je imuni proces u toku ali da, za sada ne postoji potreba za terapijom, jer su vrednosti hormona u granicama normale. Savetujem praćenje endokrinologa jednom godišnje kada treba uraditi FT4,TSH, TPo At i kontrolni ultrazvučni pregled.

dr Danijela Drašković, endokrinolog Opšte bolnice MediGroup

Napomena: Odgovori lekara nisu zamena za odlazak na pregled, dijagnozu ili terapiju, niti medicnsku konsultaciju. Isključivo su informativnog karaktera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs