Isprobajte

Alchajmerova bolest se može sprečiti: 5 promena koje morate uvesti u život već danas!

Da biste na vreme sprečili Alchajmerovu bolest bitno je da redovno primenjujete ovih pet stvari i ne bojte se
Medicina
23:12h Autor:
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Simptomi Alchajmerove bolesti, ako retko, ali mogu već da se jave i u četrdesetim godinama, a neki od njih su zaboravljanje važnih stvari, nemogućnost orijentisanja u poznatom okruženju, kao i loše upravljanje s novcem, prema rečima Ričarda B. Liptona, neurologa u Montefiore Medicinskom centru u Njujorku.

 

Međutim, ako povremeno zaboravljate godišnjicu svog venčanja, ništa strašno. Samo 5 odsto obolelih od Alchajmera – oko pet miliona Amerikanaca starosti preko 65 godina – rano su oboleli, a uzrok je obično genetski.

 

Istraživanje je pokazalo da se usvajanjem određenih zdravih životnih navika već sada može smanjiti rizik od kasnijeg razvoja ove bolesti. Samo nekoliko malih promena može u potpunosti promeniti vaš život.

 

Okrenite se mediteranskom stilu ishrane

 

Šta više uspete da redukujete iz ishrane brzu hranu, to bolje. Doktor Lipton predlaže mediteranski stil ishrane pun ribe, maslinovog ulja, integralnih žitarica, voća i povrća bogatog antioksidansima. On, takođe, savetuje svakodnevno unošenje vitamina D3.

 

Usporite starenje i podmladite mozak: Ovo je najbolja preventiva za mentalne bolesti!

 

Vežbajte

 

Brojna istraživanja su došla do istog zaključka: fizička aktivnost štiti mozak. U knjizi doktora Gerija Smola „The Alzheimer ‘s Prevention Program“ nalazi se i Framingham longitudinalna studija koja je pokazala da svakodnevna šetnja smanjuje rizik od Alchajmera za 40 odsto.

 

Ukoliko do sada niste voleli da šetate, ovo je dovoljno jak razlog da se već od danas pokrenete!

 

Vodite računa o srcu

 

Visok krvni pritisak i visok nivo holesterola mogu da unište arterije i izazovu bolesti srca, srčani udar, moždani udar, a povezani su i sa Alchajmerom. Obdukcija pacijenata koji su bolovali od Alchajmera pokazala je da je čak 80 odsto njih bolovalo od kardivaskularnih bolesti, prema Udruženju za Alchajmerovu bolest.

 

Održavajte zdravu kilažu

 

Ukoliko jedete u normalnim količinama i redovno vežbate, održavanje zdrave kilaže neće biti nemoguć cilj. Doktor Smol ukazuje da gojaznost dvostruko uvećava šansu od razvoja Alchajmera. Osim toga, prekomerna kilaža povećava rizik i od pojave dijabetesa tipa 2.

 

Rešavajte mozgalice

 

Mozgalice su sjajne jer stimulišu centre za pamćenje u mozgu i time ga održavaju „oštrim“. „Ili ga koristite, ili izgubite“, objašnjava neurolog Tomas Harding Psi, autor knjige „Iou Can Prevent Alzheimer ‘s“.
Dakle mozgalice, ukrštenice, osmosmerke i slične igre uključite u svoju svakodnevnu rutinu.

 

Šta je glavni uzrok demencije: Najčešći simptomi i prevencija!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...