Sadrži vitamine B i E, magnezijum, kalcijum, kalijum, cink, selen, fosfor

Laneno seme pomaže i kod raka

Preporučeno uzimanje lanenog semena je jedna do dve kašičice dnevno. Laneno seme može se dodati na primer u jogurt, pahuljice, musli, jelo, a služi kao prevencija od mnogih oboljenja
Medicina
15:08h Autor:
Laneno seme pomaže i kod raka
Foto: Shutterstock

Postoji još razloga za ishranu lanenim semenom osim što pomaže probavi i sprečavanju Tip-2 dijabetesa. Nova istraživanja otkrivaju da je laneno seme takođe bogato hormon-modulišućim faktorima kao što su fitoestrogeni, koji se zapravo pomažu smanjivanje štetne aktivnosti estrogena u telu, posebno aktivnosti vezane za podsticanje rasta i širenje ćelija raka.

Naučnici objašnjavaju da na osnovu brojnih studija izgleda da je laneno seme u potpunosti sposobno za prevenciju raka dojke, prostate i drugih bolesti raka povezanih sa hormonima, bez potrebe za lekovima koji često imaju neželjene posledice. Ključna aktivnost odgovorna za ovu pogodnost je selektivna modulacija estrogenskih receptora ili mogućnost da se reguliše aktivnost estrogena u tkivima gde može izazvati štetu, i da ga do-regulišu na drugim mestima gde može da donese korist .

Umesto da uvek budu štetni, posebno kod muškaraca, biljni fitoestrogeni mogu imati funkcionalnu svrhu blokiranja štetnih estrogena koji hrane hormone vezane za rak, kao što je ilustrovano u nekoliko studija, uključujući i studiju objavljenu u časopisu Clinical Cancer Research. Kod pacijenata koji su uzimali jedan kolač sa 25-grama lanenog semena 32 dana, uočeno je da imaju značajnu redukciju tumorskih markera, kao i značajan porast apoptoze ili programiranu smrt ćelija raka.

Slično, studija objavljena u časopisu Cancer Epidemiologi, pokazala je da muškarci koji u svojoj ishrani imaju laneno seme su prošli mnogo bolje u pogledu širenja ćelija raka u poređenju sa muškarcima na ishrani bez lanenog semena. U oba slučaja, laneno seme dokazano smanjuje aktivnost ćelija raka i širenje, sugerišući da bi to moglo imati mnogo aktivniju ulogu u lečenju raka i prevencije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs