Pitajte lekara

Odgovor našeg ginekologa: Problem neredovne menstruacije, ima li razloga za brigu?

Na pitanje naše čitateljke odgovorila je dr Vesna Tešić, ginekolog Doma zdravlja Jedro - MediGroup
Medicina
23:44h Autor:
Odgovor našeg ginekologa: Problem neredovne menstruacije, ima li razloga za brigu?
Foto: Thinkstock

Ukoliko vas nešto muči, postavite pitanje lekarima MediGroup-e: Doma zdravlja Bulevar, Doma zdravlja Jedro i Doma zdravlja Dr Ristić. Više o tome saznajte OVDE.

Pitanje za ginkologa:

Poštovani,

Imam 21 godinu i od kada sam prvi put dobila menstruaciju sa 13 godina, pa sve do sada, moji ciklusi su neredovni. U početku sam mislila da je to normalno i da treba da prođe neko vreme da bi se moj organizam adaptirao. Međutim pre 3 godine, otišla sam na ultrazvuk kod ginekologa (nisam mogla da uradim kompletan pregled jer još uvek nisam imala seksualne odnose) i doktorka je rekla da je sve u redu i da ne vidi ništa neuobičajeno. I dan danas meni su ciklusi neredovni. Nekada se dogodi da preskoči i ceo mesec, a nekada bude i redovno. Pri tom, moram da naglasim da nemam nikakve tegobe, nisu mi ni previše bolne, ni obilne menstruacije. Traju u proseku oko 5 dana. Vadila sam i rezultate par puta i svaki put su bili dobri, a takođe znam da nije genetski uticaj. Mene interesuje da li imam razloga za brigu, ili je jednostavno moj organizam takav ili sam previše pod uticajem stresa?

Unapred zahvalna.

Odgovor ginekologa:

Poštovana, po opisu simptoma koje ste dali, ne može se sa sigurnošću zaključiti da se radi o neregularnim ciklusima. Kako ste radili UZ pregled i davali rezultate (pretpostavljam da ste radili hormonalni status) koji su, kako kažete, bili uredni, predlažem vam da povremeno, a neposredno posle menstruacije (naročito tog meseca kad vam izostane menstruacija) uradite UZ pregled. Mislim da za sada ne postoji potreba za brigom.

dr Vesna Tešić, ginekolog Doma zdravlja Jedro - MediGroup

Napomena: Odgovori lekara nisu zamena za odlazak na pregled, dijagnozu ili terapiju, niti medicnsku konsultaciju. Isključivo su informativnog karaktera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs