Još razloga da razdrmate čaršave

Seks produžava život, jača zube i ublažava PMS

Ne samo da nas dovodi do zadovoljstva, već redovan seks poboljšava čulo mirisa, smanjuje rizik od srčanih bolesti, a uz sve to troši oko 200 kalorija za 15 minuta
Medicina
06:08h Autor:
Seks produžava život, jača zube i ublažava PMS
Foto: Shutterstcok

Ispitivanjem uzorka od hiljadu sredovečnih muškaraca utvrđeno je da je stopa smrtnosti gotovo upola manja kod onih koji su češće doživljavali orgazam.

Takođe, otkriveno je da seks poboljšava čulo mirisa, smanjuje rizik od srčanih bolesti, a ujedno deluje i kao fizička vežba, jer troši oko 200 kalorija u 15 minuta. Tokom seksa proizvodi se dodatna količina testosterona što ojačava kosti i mišiće. Studija sprovedena na uzorku od 293 ženske osobe, otkrila je da su žene, čiji partneri ne koriste kondome, manje sklone depresiji. Kao uzrok se navodi hormon prostoglandin koji se nalazi u spermi. On se, navodno, apsorbuje u ženski genitalni trakt što utiče na moduliranje ženskih hormona. Nešto pre orgazma, nivo hormona oksitocina poveća se za pet puta. Povećani nivo oksitocina utiče na ispuštanje endorfina, hormona sreće, koji uklanja glavobolju, artritis, pa čak i migrene. Seks kod žena takođe utiče i na ublažavanje neugodnih simtoma PMS-a. Prehlade i virusi vrlo su retki kod onih koji često upražnjavaju seks. Samo jednom ili dvaput nedeljno, seks utiče na stvaranje imunoglobulina A, antitela, koji ojačava imuni sistem.Kvalitetniji zubi i srećnija prostata takođe su posledica seksa. Muškarci u 20-ima mogu sprečiti nastanak raka prostate, ejakuliranjem bar pet puta nedeljno, pokazala je nedavna britanska studija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

sekszdravlje