Pitanje za lekara

Odgovor našeg ginekologa: Pravilna upotreba kontracepcije!

Na pitanje naše čitateljke odgovorila je Dr Gordana Pecić, ginekolog Doma zdravlja Bulevar - MediGroup
Medicina
22:04h Autor:
Odgovor našeg ginekologa: Pravilna upotreba kontracepcije!
Foto: Shutterstock

Ukoliko vas nešto muči, postavite pitanje lekarima MediGroup-e: Doma zdravlja Bulevar, Doma zdravlja Jedro i Doma zdravlja Dr Ristić. Više o tome saznajte OVDE.

Pitanje naše čitateljke ginekologu:

U velikoj sam nedoumici jer dobih različita tumačenja od svog ginekologa, apotekarke, drugarica, maminog ginekologa... Pre nepuna 2 meseca uradila sam redovan kompletan ginekološki sistematski pregled i sve je bilo ok. Po preporuci dermatologa, ginekolog je samo potvrdio i kao oralni kontraceptiv preporucio Diane35. Prvi put počela sam sa uzimanjem prvog dana menstrualnog krvarenja, a to je bilo 15. septembra. U uputstvu piše da se posle 21. dana pravi pauza od 7 dana i da se sledeće pakovanje počinje 8. dana, a krvarenje se očekuje 3. dana pauze (dakle 24.dana). Ja cu 21. tabletu uzeti 5. oktobra a 13. oktobra bi trebalo početi drugo pakovanje. Ginekolog kaže da sledeće menstrualno krvarenje očekujem istog dana kao i prethodno (utorak), ali nije mi pojasnio kog utorka??

Drugi mi rekoše da sledeće menstr.krvarenje očekujem 8.dana... I da je u intervalu pauze zastita očuvana!? Stoga lupam glavu kada da očekujem sledeće menstrualno krvarenje: u prvi utorak (6. oktobar, dan posle 21. pilulice) ili 3. dana pauze (četvrtak 8. oktobar, tj. 24. dan) ili sledećeg utorka posle pauze (što je ujedno 8. dan i termin za novo pakovanje, 13.oktobar)? To mi je jako bitno jer je moj dragi u inostranstvu, jedva smo uklopili 3 slobodna dana i avionsku kartu! Ne bi valjalo da bude "crveno slovo"! Šta i kako sada?

Unapred zahvalna!

Odgovor lekara:

Poštovana,za tumačenje uputstva o korišćenju lekova, pitajte isključivo lekare. Drugarice mogu da vam prenesu samo svoja iskustva, a to ne znači da će i vama biti isto kao i njima. Oralni kontracetivi kada počinju da se koriste, uzimaju se od prvog dana menstrualnog ciklusa u kojem se kreće sa uzimanjem. Tablete uzimajte u isto doba dana (najbolje da se vežete za neku naviku ili obavezu koja će vas podsećati na uzimanje leka, a kako bi izbegli mogućnost da propustite neku pilulu). Pošto su vam prepisali Diane 35, pijete ih 21 dan, pravite 7 dana pauze i osmi dan počinjete novo pakovanje pilula. U vašem konkretnom slučaju, kao što ste napisali, kontraceptiv pijete do 5. oktobra. U toku pauze od 7 dana treba da usledi krvarenje poput menstrualnog.

Ono može da počne od drugog do četvrtog dana od završetka uzimanja pilula, ali je i to individualno. Kod nekoga krvarenje može početi i odmah sutradan po uzetoj 21. piluli, a kod nekoga i sedmi dan pauze. U toku pauze od 7 dana, zaštita je očuvana ukoliko ste redovno uzimali pilule i ako niste neku preskočili, a nastavljate dalje sa uzimanjem pilula. No, bez obzira na tu činjenicu, preporuka je svakako da koristite i dodatnu zaštitu, tj. kondom. Ono što je bitno da zapamtite jeste da pilule uzimate redovno svaki dan u isto vreme. Samo prvo pakovanje počinjete da pijete prvog dana menstrualnog ciklusa, a svako sledeće posle pauze od 7 dana, bez obzira na to koji vam je dan ciklusa u toku.

Srdačan pozdrav

Dr Gordana Pecić, ginekolog Doma zdravlja Bulevar - MediGroup

Napomena: Odgovori lekara nisu zamena za odlazak na pregled, dijagnozu ili terapiju, niti medicnsku konsultaciju. Isključivo su informativnog karaktera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs