Iritacija, bolovi u kičmi, kukovima, umor mišića

Modni detalji i materijali koji ugrožavaju naše zdravlje

Mnoge sintetičke tkanine nisu prozračne i mogu ozbiljno da naštete koži. Pre kupovine odeće obavezno pogledajte deklaraciju i sastav
Medicina
10:34h Autor:
Modni detalji i materijali koji ugrožavaju naše zdravlje
Foto: Shutterstock

Kako biste sačuvali zdravo telo i duh nije dovoljno samo da vežbate, adekvatno se hranite i spavate osam sati dnevno. Verovali ili ne, postoje komadi odeće koji negativno utiču na zdravlje.

Sintetičke tkanineNisu sve sintetičke tkanine štetne, ali neke su jednostavno lošije za kožu od drugih. Poliester, najlon i spandeks mogu da izazovu iritaciju kože, odnosno dermatitis. Mnoge sintetičke tkanine nisu prozračne i mogu ozbiljno da naštete koži. Pre kupovine odeće obavezno pogledajte deklaraciju i sastav.Teške torbeNošenje teških torbi iz dana u dan može da bude veliko opterećenje i da uzrokuje jake bolove u leđima. Ipak, nisu samo torbe rizične za zdravlje. Jedno istraživanje je pokazalo da su i teški rančevi izuzetno štetni za kičmu.JapankeJapanke su odličan izbor za plažu, bazen ili za tuširanje u teretani. Međutim, ortopedi ih nikako ne preporučuju za duže hodanje. Kad duže nosite japanke, mišići i tetive se previše naprežu pa može da dođe do zadebljanja i pucanja kože stopala, ali i do bolova u kukovima i donjem delu leđa. Takođe, trebalo bi da znate da sva ravna obuća izaziva naprezanje Ahilove tetive.NakitMinđuše, pa čak i ogrlice, koje ste dobili na poklon verovatno izgledaju predivno, ali da li znate od kojeg su materijala napravljene? Najbolji način da izbegnete alergijske reakcije na nakit, uključujući crvenilo, osip i svrab, je nošenje isključivo nakita od nerđajućeg čelika, titanijuma, žutog zlata ili srebra.

ŠtikleIako noge u visokim potpeticama izgledaju lepše, mnoga istraživanja su ukazala na njihovu štetnost. Žene koje često nose štikle često imaju problema sa umorom mišića, deformacijama i trajnim povredama stopala.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs