Zaboravite lekove i primenite zdravije metode

Otarasite se bola na 8 neverovatnih načina!

Psovke i muzika su prirodan lek protiv bolova. Pročitaje koji još neobični recepti će ublažiti tegobe i učiniti da se osećate preporođeno
Medicina
19:58h
Otarasite se bola na 8 neverovatnih načina!
Foto: Shutterstock

Svi verovatno imaju u domu mini apoteku za hitne slučajeve. Ako vas nešto zaboli lako možete otvoriti fijoku i reagovati u kratkom roku. Ali, kako bi se otarasili bilo kakvih pilula i na mnogo zdraviji i lakši način ublažili bol poslušajte sledeće savete.

Psovka poput analgetika Da psovanje povećava toleranciju na bol, još su pre tri godine potvrdili naučnici. Naime, u jednom istraživanju pokazalo se kako su ispitanici bili u stanju da izdrže duplo veću bol kada im je bilo dozvoljeno psovanje.

Tačnije, uz psovke, izdržali su sa rukama uronenjim u ledenu vodu čak 45 sekundi više. Budući da psovke imaju svojstvo "analgetika", nemojte se suzdržavati prilikom kakve nezgode i ugristi za jezik, već slobodno izbacite poneku nepristojnu reč – biće vam lakše!

I fotografije najdražih umanjuju bolDa ljubav zaista čini čuda možete se uveriti ukoliko gledate fotografije voljenih osoba u trenutku kada vam bol ne da mira. Verujete li kako i sam pogled na najdraže može imati blagotvoran učinak i umanjiti osećaj boli? Zvuči vam nemoguće? Probajte ovu metodu i videćete da deluje. To potvrđuju i istraživanja. Naime, žene koje su pre mamografskog pregleda na svom mobilnom telefonu gledale fotografije svojih partnera, osetile su puno manju bol prilikom tog, mnogima neugodnog pregleda dojki, od onih žena koje su gledale fotografije objekata ili nepoznatih osoba.

Pomislite na seks i sve će manje boleti Pomislite na svoja seksualna iskustva ili se prepustite kakvim seksi maštarijama i bol će mnogo brže nestati. I ova pomalo neobična ideja ima i naučnu potvrdu – ispitanici jednog istraživanja, čije su misli bile zaokupljene seksom, bili su u stanju da izdrže veću bol od onih ispitanika koji su mislili na neku čedniju temu. To i ne čudi, zato što seksualne fantazije znatno smanjuju napetost te deluju opuštajuće.

Dišite sporije i svakodnevno meditirajteUmesto da posežete za tabletama, hronične bolove pokušajte ublažiti – sporijim disanjem. U delotvornost te metode najbolje su se uverile mnoge trudnice na samom porođaju. Međutim, usporeno disanje neće upaliti ukoliko je osoba depresivna i loše raspoložena. Osim usporenog disanja, dobre rezultate u borbi protiv bolova (kao i lošeg raspoloženja) možete postići i svakodnevnom meditacijom. Naime, ljudi koji redovito meditiraju imaju zadebljani deo mozga, koji utiče na osetljivost na bol.

Blagotvoran miris zelene jabukeOsjećate li lagano kljucanje u glavi, to je siguran znak – nepodnošljiva migrena vraća se pokvariti vam raspoloženje. Pokušajte je stoga otjerati mirišući zelenu jabuku ili pak upalite mirisne svijeće koje sadrže njezinu mirisnu notu. Svježina koja karakterizira miris zelene jabuke djeluje relaksirajuće te smanjuje kontrakcije mišića glave i vrata.

Uz prijatelje sve podnosimo lakšeNeprestana bol, koje se nikako ne možete rešiti, poput bolova u leđima, biće puno podnošljivija uz malu pomoć naših najboljih prijatelja.

Jedno istraživanje u Španiji potvrdilo je tu tezu, jer oni pacijenti kojima su njihovi prijatelji pružali utehu, lakše su izlazili na kraj sa bolovima. Oni su uspešnije pronalazili načine kako da se nose sa bolnim simptomima.

Terapija muzikom Pacijenti koji boluju od rematoidnog artritisa, nažalost, jako dobro znaju štaje to bol. I dok im lekar preporučuje kako se trebaju više kretati, uz toliko bol to baš i nije lak zadatak. Jedno istraživanje pokazalo je kako muzika tu može odigrati važnu ulogu. Naime, žene sa reumatoidnim artritisom koje su slušale muziku po vlastitom izboru, mogle su koračati 30 posto više nego pacijenti koji su hodali u tišini. Muzika nije ubila bol, već je samo imala blagotvoran učinak na njihov um, te su manje mislili na bolove.

Uživajte u delima omiljenih slikaraVerovali ili ne, čak i gledanje omiljenih umetničkih dela može umanjiti bol koju osećate. Test je izveden na grupi zdravih ispitanika kojima se specijalnim laserom izazivala bol na koži, pokazujući im pritom umetnička dela koja su im bila – lepa, ružna ili su im izazivala osećaj indiferentnosti. Ispitanici koji su gledali slike, koje su im se jako sviđale, osetili su za trećinu manju bol od onih koji su gledali u dela koja su smatrali ružnim.

Neverovatna moć vere Duhovnost i svakodnevni verski rituali hroničnim bolesnicima uveliko pomažu da se osećaju bolje. Vera im omogućava da se lakše suoče sa intenzivnim osećajem boli, i daje im veliku snagu, čime ih čuva od lošeg raspoloženja i depresije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

bolPilule