Vredi probati

Prirodna terapija: Najpoznatiji domaći lek za štitnu žlezdu!

Medicina danas nudi hormonsku terapiju koju nikako ne treba zanemariti, a prirodne metode lečenja koje ćemo u nastavku teksta izneti treba koristiti samo kao pomoćna sredstva u cilju što bržeg i uspešnijeg lečenja
Medicina 24.06.2015. - 12:14h Autor: priroda-leci-sve.com
Foto: Shutterstock

Štitna (tireoidna) žlezda ima veoma bitnu i složenu funkciju u našem organizmu, a tu spada održavanje normalnog metabolizma svih ćelija, utiče na pravilnu apsorpciju glikoze, sintezu belančevina, zatim na frekvenciju srčane aktivnosti, a samim tim na cirkulaciju krvi u organizmu i još dosta toga. Na osnovu toga, ova žlezda je direktno odgovorna za pravilan fizički i mentalni razvoj i stanje organizma.

 

Poremećaj rada štitne žlezde spada u najčešće hormonalne poremećaje i zastupljeniji je kod žena nego kod muškaraca. Kada su oboljenja štitne žlezde u pitanju, ne mora uvek da bude poremećena njena funkcija, već može doći do uvećanja, pojave čvorića na njoj, kao i malignih oboljenja.

 

Štitna žlezda: Otkrijte sami prve znakove bolesti!

 

Kod poremećaja lučenja hormona postoje dva oblika bolesti i to hipertireoza (stanje povećane funkcije) i hipotireoza (stanje smanjene funkcije). Razloga za to ima mnogo, a najčešće su: nepravilna ishrana, neuredan život, hronična nervoza i stres, preterani napor tokom dužeg vremenskog perioda i naravno nasledni faktor.

 

Lečenje obolele štitne žlezde je dugotrajan proces i treba ga ozbiljno shvatiti. Medicina danas nudi hormonsku terapiju koju nikako ne treba zanemariti, a prirodne metode lečenja koje ćemo u nastavku teksta izneti koristiti samo kao pomoćna sredstva u cilju što bržeg i uspešnijeg lečenja, naravno uz konsultaciju sa lekarem. Kada je ova bolest u pitanju, prirodni lekovi dolaze do izražaja i zauzimaju svoje mesto najčešće tek nakon lečenja uz pomoć savremene medicine, a to zbog toga što se često dešava da se pacijenti i godinama posle uspešno završenog lečenja u određenim situacijama ne osećaju sasvim dobro.

 

Sve što treba da znate o štitnoj žlezdi: Opšte informacije, najčešći uzroci oboljenja i lečenje!

 

Prirodno lečenje smanjene funkcije štitne žlezde

 

Kada je u pitanju smanjena funkcija štitne žlezde, potrebno je uzimati namirnice bogate jodom, a to su: morska riba, dagnje, jastog, morske alge, riblje ulje i obavezno jodirana so.

 

U našem narodu je za ovaj poremećaj od davnina najpoznatiji prirodni lek liker od oraha. Za liker se upotrebljavaju zeleni orasi jer su veoma bogati jodom. Pravi se tako što se oko 40 komada vrlo mladih oraha (dok su još mali i u ljusci), zaseče nožem (kako bi bolje ispustili sokove), stavi u veću staklenu posudu i prelije sa 2 l domaće komove rakije. Zatim se doda šećera po želji (ne previše). Posuda se dobro zatvori i ostavi da odstoji na suncu 6 nedelja. Nakon toga se procedi i nalije u flaše. Liker od oraha (orahovinu) piti svako jutro na prazan stomak, jednu malu rakijsku čašicu.

 

Namažite med i cimet na hleb i jedite svaki dan: Evo zašto!

 

Prirodno lečenje povećane funkcije štitne žlezde

 

Za lečenje povećane funkcije štitne žlezde pomoći će čaj i obloge od ivanjskog cveća. Čaj pripremiti na uobičajen način, jednu malu kašiku ivanjskog cveća preliti jednom šoljom ključale vode i ostaviti da odstoji svega nekoliko minuta. Piti tri puta dnevnoUporedo ispirati grlo (grgorati) sa nešto jačim čajem od ove biljke, što češće u toku dana.

 

Da bi efekat lečenja bio još bolji, na vratu gde se nalazi štitna žlezda, stavljati obloge od ivanjskog cveća (najbolje svežeg). Oblog se priprema tako što se cela biljka (u obliku malog buketića), samo na kratko prelije ključalom vodom i odmah stavi na maramicu. Kada se malo prohladi, držati oblog na vratu, tako što je biljka prislonjena direktno na kožu, oko sat vremena više puta dnevno. Ako je moguće, bolje bi bilo da bolesnik za to vreme miruje u krevetu.

 

Orah liči na mozak, paradajz na srce: Hrana koja štiti određene organe!

 

Ovaj prirodni lek pomoći će i kod uvećane štitne žlezde (gušavosti)

 

U poslednje vreme sve više se prica o tome kako biljka aronija, pored mnogobrojnih lekovitih svojstava reguliše i rad štitne žlezde. Nalikuje borovnici i, mada je slabije poznata, može se naći i u našoj zemlji. Često se dešava da žene u periodu menopauze imaju poremećaj hormona štitne žlezde, pa se u oba slučaja (i kod smanjene i kod povećane funkcije), preporučuje upotreba čajeva od biljaka koje regulišu nivo hormona u organizmu, kao što su žalfija i bela imela.

 

Biljka budućnosti: Kako da napravite moćni sok od aronije!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs