Upozorenje

Podmukle ubice: 10 navika kojih hitno morate da se rešite!

Oštećeni bubrezi mogu da rade i sa samo 20 odsto svog kapaciteta, a da ne posumnjamo da sa njima nešto nije u redu
Medicina
18:46h Autor: ,
Podmukle ubice: 10 navika kojih hitno morate da se rešite!
Foto: Shutterstock

Bubrezi spadaju među najvažnije organe jer filtriraju krv, proizvode hormone, apsorbuju minerale. Posebno su poznati i kao zaštitnici tela od otrova, zato što eliminišu toksine i neutralizuju kiseline. Ovaj mali organ dnevno pročisti čak 200 litara krvi.

Uzrok raka otkriven još pre 92 godine: Nobelovac dao objašnjenje i način zaštite!

Istraživanja pokazuju da se bubrezi svakodnevno nalaze na udaru štetnih navika koje ih oslabljuju i oštećuju. Bolest bubrega pripada skupini “tihih bolesti”, čiji se simptomi neće pokazati na samom početku bolesti, nego kada je situacija već ozbiljna. Bubrezi godinama mogu obavljati svoju funkciju, ali sa smanjenim kapacitetom. Oštećeni bubrezi mogu raditi i sa samo 20 odsto svog kapaciteta, a da ne posumnjamo da sa njima nešto nije u redu. Zato su preventiva i pravovremeno delovanje najvažniji.

Ovo su, prema mišljenju stručnjaka, 10 štetnih navika koje opasno oštećuju vaše bubrege i koje je potrebno što pre menjati:

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

1. Manjak vode u organizmu

Najvažniji zadatak bubrega je filtriranje krvi i eliminacija toksina iz organizma. Bubrezima u toj funkciji pomaže tekućina, konkretno voda. Ako je ne unosimo dovoljno, bubrezi slabije rade i dolazi do nakupljanja toksina, koji će ih oštetiti.

2. Višak soli u ishrani

Zlatno je pravilo - ne više od 5 grama soli dnevno za zdravlje celog organizma. Sve više od toga je previše, i višak će prvi osetiti bubrezi. Kod slanih namirnica, bubrezi rade više jer moraju da izluče natrijum koji se nalazi u soli. Višak soli utiče i na krvni pritisak, pa je unos soli svakako nužno kontrolisati.

Neuspeh, bolest, loš osećaj: Evo kako da izbacite negativnu energiju iz doma!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

3. Zadržavanje urina

Mnogi izbegavaju da koristr javne toalete ili zbog silnih obaveza odlažu odlazak u toalet. Često zadržavanje urina povećava pritisak na mokraćni mehur, a može da dovede i do otkazivanja bubrega, bubrežnih kamenaca i inkontinencije.

Indijski lek star 5.000 godina: Očistite telo od otrova!

4. Previše šećera

Dovoljno je popiti samo dva zaslađena pića dnevno da se poveća nivo proteina u mokraći, pokazala su nedavna istraživanja. Protein u mokraći jedan je od prvih znakova poteškoća sa bubrezima. Ponekad unosimo i do 10 puta više šećera od preporučene doze, pa su bubrezi na stalnom udaru.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

5. Manjak vitamina i minerala

Manjak vitamina i minerala preduslov su za nastajanje bolesti bubrega. Vitamin B6 i magnezijum smanjuju rizik od dobijanja kamena u bubregu, pa namirnice bogate tim vitaminima i mineralima svakako uključite u svoju redovnu ishranu.

Kakvi su kad popiju: Rak plače, sa Vodolijom sve ode dođavola!

6. Životinjski proteini

Za zdrave bubrege, ishrana bi trebalo da obiluje voćem i povrćem. Svaki unos proteina, naročito namirnica životinjskog porekla, dodatno opterećuje rad bubrega. Vremenom, to može dovesti do oštećenja i smanjene funkcije bubrega.

7. Manjak sna

Tokom spavanja, telo obnavlja oštećeno tkivo bubrega, pa je redovan san nužan za oporavak bubrega. Preporuka je između 6 i 8 sati, svakog dana.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

8. Previše kafe

Poput soli, i kafa opterećuje bubrege. Kofein može povećati krvni pritisak, zbog čega su bubrezi pod posebnim stresom, što vremenom dovodi do njihovih oštećenja. Pijte do dve šolje dnevno.

Namažite med i cimet na hleb i jedite svaki dan: Evo zašto!

9. Tablete protiv bolova

Iskustva pacijenata pokazala su da korišćenje tableta protiv bolova (kao što su aspirini, ibuprofeni i druge skupine lekova) može dovesti do naglog zatajenja bubrega. Birajte radije prirodne metode ublažavanja boli i zaštitite svoje bubrege.

10. Konzumiranje alkohola

Bubrezi neće stradati od jedne čaše vina, ali preterano konzumiranje alkohola dugoročno oštećuje bubrege. Alkohol je toksin koji se mora preraditi i izbaciti. Kao diuretik telu oduzima dragocenu vodu i tako dvostruko nepovoljno utiče na rad bubrega.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs