Neverovatno

Recept star 12 vekova: Prirodna mešavina leči najotporniju bakteriju!

Recept za lek pronađen je u staroengleskom medicinskom rukopisu Bolds ličbuk u kojem se nalaze instrukcije za različite bolesti
Medicina 01.04.2015. - 17:34h Autor: SRNA
Foto: Shutterstock

Recept za lečenje infekcije oka koji je pronađen u anglosaksonskom rukopisu „Bolds ličbuk“ iz 9. veka, pokazao se izvrsnim u eliminaciji superbakterija otpornih na antibiotike, otkrili su britanski istraživači!

 

Naučnici su proučavali lek iz starog rukopisa, čiji su sastojci beli luk, crni luk ili praziluk i goveđa žuč i bili su zaprepašćeni kada su videli da je ova mešavina skoro potpuno eliminisala takozvanu zlatnu stafilokoku, gram-pozitivnu kuglastu bakteriju, poznatu kao MRSA.

 

Recept za lek pronađen je u staroengleskom medicinskom rukopisu Bolds ličbuk, u kojem se nalaze instrukcije za različite bolesti. Rukopis se čuva u Britanskoj biblioteci.

 

Med i cimet kao najbolji lek - Sve primene moćne mešavine!

 

Ekspert za stari anglosaksonski jezik, doktor Kristina Li sa Univerziteta Notingam, prevela je recept za „očni melem i prema njenim rečima, to govori da su ljudi sprovodili detaljna naučna istraživanja nekoliko vekova pre otkrića bakterije.

 

Naučnici su analizirali pojedinačno sastojke leka i smesu u celini, i utvrdili su da je ovaj lek ubio oko 90 odsto MRSA bakterija.

 

Kopriva čini čuda za zdravlje i lepotu - Jedna biljka, mnogo čudesnih primena!

 

Tim će svoj rad predstaviti na Godišnjoj konferenciji društva za opštu mikrobiologiju u Birmingemu, a veruje se da „Bolds ličbuk“ sadrži neke važne lekcije za modernu borbu sa otpornim mikrobima.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...