10 prirodnih načina

Đumbir, kopriva ili ljuto: Očistite pluća od duvana!

Ukoliko ne možete da se odreknete loše navike, pokušajte da umanjite štetne posledice duvana
Medicina
17:16h
Đumbir, kopriva ili ljuto: Očistite pluća od duvana!
Foto: Shutterstock

Cigarete sadrže više od 4.000 otrova, a loša navika ostavlja tragove u plućima, gde se pored ostalih otrova talože i najopasniji - katran i nikotin.

Neka zdravlje bude vaša odluka: 5 namirnica za lakši prestanak pušenja!

Ukoliko ne možete da se odreknete cigareta, možete makar da smanjite rizik nastanka raka.

Evo na koje prirodne načine možete očistiti pluća:

1. Inhalacije uljima

2-3 puta nedeljno inhalirajte se eteričnim uljima eukaliptusa, peperminta, ruzmarina ili majčine dušice. To će pomoći da se brzo očiste pluća od toksina i viška sluzi. Zagrejte vodu u šerpi i u nju dodajte nekoliko kapi prirodnih eteričnih ulja.

Udisanje tople pare sa eteričnim uljima deluje opuštajuće i odmah će olakšati probleme sa disanjem. Može se koristiti ne samo za detoksikaciju pluća, nego i kod gripa, prehlade, bronhitisa, laringitisa i drugih respiratornih tegoba.

2. Promena ishrane

Zdrava ishrana je bitna jer pokreće prirodne mehanizme čišćenja tela i jača imunitet. Preporučuje se da unosite više vode, voća i povrća.

Stop rigoroznim pravilima: Izbacite toksine pomoću 7 jednostavnih rituala!

3. Više magnezijuma

Magnezijum je mineral koji se uglavnom preporučuje ljudima koji boluju od astme. Najjednostavniji način unosa ovog minerala je konzumiranje klica, orašastih plodova i pasulja. Selen je veoma moćan antioksidans, a brazilski orasi su najbolji izvor selena u hrani. Ima ga i u raznim vrstama ribe poput tune, lososa i bakalara, ali i u jagnjetini, jajima i žitaricama.

4. Čili

Ljuta hrana poput čilija pomaže u razgradnji viška sluzi u plućima. Upravo zbog toga kada jedete ljutu hranu, možete osetiti kako odmah počinje da vam curi nos. Na isti način ljuta hrana deluje i na višak sluzi i katrana u plućima, pomažući našem organizmu da ih lakše eliminiše.

5. Voda

Obična voda je najbolje sredstvo za čišćenje organizma. Pokušajte da ne unosite gazirane sokove, kafu ili alkohol. Dobra hidracija je ključna za zdravlje i ubrzava proces čišćenja od toksina.

6. Luk i kopriva

Luk je univerzalna biljka i bogata je mnogim važnim nutritijentima. Sprečava nastanak mnogih bolesti, uključujući rak i infekcije pluća, pomaže u razgradnji sluzi i izbacivanju toksina iz organizma. Kopriva je prepuna gvožđa i vrlo je korisna i kao sredstvo za dezinfekciju pluća i borbu protiv infekcija.

Stručnjak za prirodnu medicinu otkriva: Sprečite i izlečite rak u 7 koraka!

7. Grejpfrut i nar

Flavonoidi u ovom voću čiste pluća. Sličnu ulogu imaju i jabuke. Nar sadrži brojne antioksidanse, a oni usporavaju razvoj plućnih oboljenja, među kojima je i rak pluća.

8. Kukuruz šećerac

Ovo je namirnica koja sadrži beta-kriptoksantin za koji se smatra da štiti pluća od karcinoma jer predstavlja snažan antioksidans.

9. Đumbir

Kao prirodni lek i namirnica đumbir pomaže u odbrani od zloćudnih oboljenja. Ovo je još jedno snažno sredstvo za "izbacivanje" toksina iz pluća. Možete piti čaj od korena đumbira čime ćete sebi olakšati disanje, a komadić đumbira možete pojesti i uz obrok.

10. Čaj od borovih iglica

Tradicionalno se koristi za ispiranje usta i grla, ali može vam biti i dobar saveznik u borbi protiv raka pluća.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs