Sačuvajte zdravlje

5 brojeva otkrivaju da li vam je srce zdravo: Prave vrednosti život znače!

Vaš kardiolog biće vam izuzetno zahvalan ako pratite sledeće veličine
Medicina
14:10h Autor:
5 brojeva otkrivaju da li vam je srce zdravo: Prave vrednosti život znače!
Foto: Thinkstock

Svaki lekar, a naročito vaš kardiolog, biće vam zahvalan ako pratite sledeće veličine i čak i vodite osnovni dnevnik o njihovoj promeni, prenosi Lisa.rs.

1. Indeks telesne mase (BMI)

BMI je visinsko-težinski pokazatelj uhranjenosti pojedinca i validan je za sve osobe starije od 20 godina. Prikazuje odnos težine i visine tela, ali s obzirom na to da ne uzima u obzir telesnu građu, upotreba BMI je ograničena. Pravilno izračunavanje BMI vrši se na osnovu četiri parametra: visine, težine, godina i pola.

Utvrdite vašu idealnu kilažu - OVDE saznajte kako da izračunate indeks telesne mase!

2. Obim struka

Obim struka je važan jer on ukazuje na količinu masti sakupljene u stomačnom predelu. Mnogo masti na stomaku može da bude signal na eventualnu pretnju od srčane bolesti ili dijabetesa drugog tipa.Obim struka na visini pupka je još jedna korisna mera koja može ukazati na srčane probleme. Za žene obim struka treba da bude manji od 89, a za muškarce manji od 102 centimetra.

4 dijete za vitkije ruke, kukove, butine i struk: Hormoni i ishrana utiču na masne naslage!

3. Holesterol

Visok novo holesterola u krvi vodi ka srčanim oboljenjima i šlogu. Nivo lošeg holesterola bi trebalo da iznosi manje od 2,6 mmol/l dok ukupan holesterol treba da bude niži od 6,2 mmol/l.

4. Šećer u krvi

Visok nivo šećera u krvi može da izazove dijabetes, što uvećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja, kao i bolestima bubrega, očiju i živaca. Normalne vrednosti su 6,7 mmol/l ujutru, na prazan stomak ili > 11,1 mmol/l u toku dana.

Ukusan i zdrav: Sok od paradajza pomaže u borbi protiv dijabetesa, bolesti srca i astme!

5. Krvni pritisak

Dva broja se koriste za izračunavanje krvnog pritiska. Radi se o sistolnom pritisku (kada srce kuca) preko dijastolnog pritiska (opuštanje srca između otkucaja). Normalni pritisak je 120/80 mmHg.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs