Često ispijanje alkohola moglo bi dramatično da poveća rizik od razvoja jednog od najsmrtonosnijih vrsta raka na svetu, upozorili su istraživači koji veruju da su možda otkrili i zašto.

Nova studija naučnika iz Majamija, otkrila je da visoka konzumacija alkohola oštećuje ćelije u pankreasu odgovorne za proizvodnju digestivnih enzima.

Srbi su poznati kao narod koji voli da uživa, između ostalog i u konzumaciji alkoholnih pića, tako da je važno obratiti pažnju na količinu.

Ovo oštećenje izaziva upalu, koja šteti organu koji igra vitalnu ulogu u razgradnji hrane i regulisanju nivoa šećera u krvi.

Pankreas
Bolest ima mračnu prognozu, sa oko 10 odsto pacijenata koji prežive prvu godinu nakon dijagnoze. Foto: Shutterstock

Vremenom, ova upala može dovesti do prekanceroznih lezija. One mogu napredovati u rak pankreasa, bolest koja ima jednu od najgorih stopa preživljavanja od svih vrsta raka.

Prekomerno konzumiranje alkohola obično se definiše kao osam ili više pića nedeljno za žene i 15 ili više za muškarce. Tim je objasnio da, da bi stanje napredovalo u rak, mora postojati i mutacija u genu zvanom Ras, koji kontroliše rast ćelija.

U eksperimentima, otkrili su da alkohol u kombinaciji sa proinflamatornim molekulom uzrokuje simptome slične pankreatitisu.

Ovaj proces je pokrenuo lezije i na kraju i sam rak, rekli su istraživači.

Žena drži čašu sa alkoholnim pićem
Prekomerno konzumiranje alkohola obično se definiše kao osam ili više pića nedeljno za žene i 15 ili više za muškarce. Foto: Shutterstock

Istraživači su takođe otkrili da mogu da zaustave formiranje prekanceroznih i kanceroznih lezija u pankreasu, deaktiviranjem specifičnog gena zvanog CREB, koji igra proinflamatornu ulogu.

Tim je otkrio da se CREB ponaša kao "glavni kontrolor", sposoban da trajno reprogramira zdrave ćelije pankreasa u abnormalne, prekancerozne ćelije. Ovo otvara put za razvoj raka pankreasa.

Koautor studije, doktor Nipun Merčant, hirurg iz Majamija, rekao je da veruju da njihovi nalazi "postavljaju temelje" za buduću prevenciju raka pankreasa. Ovo otkriće dolazi usred zabrinjavajućeg porasta slučajeva raka pankreasa kod mlađih ljudi, iako još uvek nije došlo do skoka u broju smrtnih slučajeva.

Pankreas ilustracija
Veoma je važno uhvatiti bolest u ranim fazama, prepoznavanjem simptoma koje je lako zanemariti. Foto: Shutterstock

Bolest ima mračnu prognozu, sa oko 10 odsto pacijenata koji prežive prvu godinu nakon dijagnoze.

Nakon tri godine, stopa preživljavanja pada na oko jedan odsto.

Stoga je veoma važno uhvatiti bolest u ranim fazama, prepoznavanjem simptoma koje je lako zanemariti.

To uključuje:

  • gubitak težine
  • umor
  • bol u stomaku
  • promene u radu creva
  • žutica – žutilo kože ili očiju

Rak pankreasa ili gušterače je zbirni termin za različite tumore koji se nalaze na organu koji pomaže u varenju i regulaciji hormona.

Najčešći tip, koji se naziva adenokarcinom, čini otprilike 90 odsto slučajeva. Ova varijanta ima malo ili nimalo simptoma dok pacijenti ne počnu iznenada da gube težinu i požute, a do tada je za veliku većinu prekasno.

Zbog toga je ova kobna bolest nazvana tihim ubicom.

Devojka drži ruke na telo
Veća je verovatnoća da će rak dobiti osobe starije od 65 godina i one koje imaju hronični pankreatitis ili porodičnu istoriju raka. Foto: Shutterstock

Međutim, porast slučajeva je došao od druge vrste raka pankreasa, nazvane endokrini karcinomi.

To su sporo rastući tumori kojima su potrebne decenije da se pojave, i iako mogu postati kancerozni, uglavnom su benigni.

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Velike Britanije, veća je verovatnoća da će rak dobiti osobe starije od 65 godina i one koje imaju hronični pankreatitis ili porodičnu istoriju raka.

Drugi faktori rizika uključuju: pušenje, prekomernu težinu ili gojaznost, dijabetes, konzumiranje crvenog i prerađenog mesa, kao i krvnu grupu, piše "Dejli mejl".

03:01
UROŠU SE ŽIVOT PROMENIO U TRENUTKU: Dve godine ima RAK PANKREASA bez ijednog simptoma, mora da se izleči jer čeka da postane OTAC Izvor: Kurir televizija