Istraživanje

Gazirani sokovi uzrokuju raniji pubertet kod devojčica!

Rani početak puberteta kod devojčica je povezan s većim rizikom za depresiju u adolescenciji i rakom dojke u odrasloj dobi
Medicina
11:46h Autor:
Gazirani sokovi uzrokuju raniji pubertet kod devojčica!
Foto: Shutterstock

Česta konzumacija gaziranih sokova može kod devojčica da bude povezana s ranijim početkom puberteta, sugeriše istraživanje sprovedeno na Harvardu.

Prateći oko 5.600 devojčica starih od 9 do 14 godina, naučnici su izračunali da je među ispitanicama koje su pile više od 1,5 doze gaziranih sokova dnevno do prve menstruacije dolazilo prosečno 2,7 meseci ranije nego kod njihovih vršnjakinja koje su pile do dve doze gaziranih sokova nedeljno.

5 jakih razloga da se odreknete gaziranih pića: Izazivaju gojenje, masnu jetru i ubrzano starenje!

Uočena veza bila je nezavisna od indeksa telesne mase devojcica, piše stručni časopis "Human Reproduction". Inače, rani početak puberteta kod devojčica je povezan s većim rizikom za depresiju u adolescenciji i rakom dojke u odrasloj dobi, napominju naučnici.

Prema njihovim rečima, dobijene nalaze je moguće objasniti posledicama konzumacije velike količine šećera iz gaziranih sokova, što dovodi do povećanja prisutnosti insulina i nekih polnih hormona povezanih s ranijim početkom puberteta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs