Ne ignorišite ih

Prepoznajte na vreme nedostatak gvožđa: Telo vas upozorava na 10 načina!

Primetili ste da ste često bolesni, a pogotovo patite od respiratornih problema? Nedostatak gvožđa može da bude krivac i za to, između ostalog
Medicina
03:42h Autor:
Foto: Thinkstock

Mnogi simptomi koje vaše telo šalje ukazuju na nedostatak gvožđa, a da vi toga niste ni svesni. Otkrijte 10 znakova upozorenja.

 

1. Umor

 

"Telo koristi gvožđe za proizvodnju hemoglobina, supstance u crvenim krvnim zrncima koja prenosi kiseonik. Kada telo nema dovoljno zdravih krvnih zrnaca počinje da se oseća iscrpljeno", kaže Bler Moris, medicinska sestra iz Zdravstvenog centra Vanderbilt.

 

Lekoviti sok od krompira: Pomaže kod mršavljenja, anemije, visokog krvnog pritiska!

 

2. Ne možete da se usredsredite

 

Sinteza neurotransmitera može da bude narušena kod ljudi kojima nedostaje gvožđe, a posledica toga je smanjena efikasnost, kaže Moris.

 

3. Apatija

 

Drugi nusprodukt promenjene sinteze neurotransmitera je ravnodušnost prema svemu i svakome - prijateljima, porodici, poslu...

 

Pročitajte bolest sa jezika: Otkrijte na vreme prve sipmtome!

 

4. Teško vam je da normalno vežbate

 

Borite se s treningom koji ste donedavno s lakoćom odrađivali, a u međuvremenu ste redovno vežbali? Zbog niskog nivoa gvožđa moguće je da nemate dovoljno izdržljivosti, otkrilo je nedavno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kornel.

 

5. Zadihanost

 

"To se može dogoditi bilo da ste u teretani ili jednostavno hodate prema svom automobilu. Bez dovoljno gvožđa u krvi, telo postaje gladno kiseonika", kaže Kimberli Miler, vlasnica Fuel Factor Nutrition Coachinga.

 

6. Bledi ste

 

Bledilo može da bude uzrokovano smanjenjem dotoka krvi i smanjenim brojem crvenih krvnih zrnaca.

 

7. Neuobičajena upala mišića

 

Dobili ste upalu mišića nakon posete teretani. Ukoliko ste dobili upalu mišića, to nije ništa neuobičajeno. Međutim, ukoliko vam nedostaje gvožđa oporavak će da traje mnogo duže.

 

8. Krhki nokti

 

Oni vas takođe upozoravaju da vašem organizmu nedostaje gvožđa.

 

Izgled noktiju otkriva vaše zdravlje - žutu boju izaziva infekcija, a bele pruge oboljenje bubrega!

 

9. Učestale infekcije

 

Primetili ste da ste često bolesni, a pogotovo patite od respiratornih problema? Nedostatak gvožđa može da bude krivac i za to.

 

10. Crvenkasta mokraća

 

To može da se dogodi i ukoliko jedete određene namirnice. Međutim, može da ukazuje i na manjak gvožđa. To se događa jer je povećana crevna apsorpcija određenih pigmenata.

 

Promene u urinu zbog kojih treba da se obratite lekaru: Ne ignorišite ovih 7 simptoma!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs