Vaše srce je neverovatan mišić koji kuca oko 100 hiljade puta svakog dana, održavajući vas u životu, pa je potrebno kako da unosimo tako i da izbegavamo određenu vrstu hrane kako bi srce održali zdravim. Jela koja konzumirate mogu pomoći srcu da ostane zdravo, dok druga mogu povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Kardiolozi se slažu da bi sledeće vrste hrane trebalo da izbegavate za zdravlje srca, piše "Brown health". To ne znači da ne možete povremeno uživati u ovim namirnicama kao poslastici, ali one ne bi trebalo da budu deo vaše redovne ishrane.
1. Crveno meso (uključujući "drugo belo meso")

Crveno meso poput govedine, teletine i jagnjetine sadrži visok nivo holesterola i zasićenih masti. Dakle, pre nego što zaronite u sočan stejk, imajte na umu da je životinjska mast koja se nalazi u crvenom mesu posebno loša za srce i arterije, i treba je ograničiti na mali procenat ukupne ishrane.
U ovu vrstu spada i svinjetina, iako se može smatrati kao zdrava alternativa piletini, to nije tačno.
Iako telu trebaju proteini, najbolje je da izaberete izvore proteina koji su bolji za srce, odnosno piletinu, ćuretinu, ribu i morske plodove. Još bolje, probajte biljnu hranu bogatu proteinima, poput tofua, sočiva, leblebija ili crnog pasulja, umesto životinjskih proteina.
2. Slanina, hotdogovi i drugi prerađeni mesni proizvodi

Slanina - čini se da je svuda danas: na tanjiru uz doručak ili kao dodatak čizburgeru. Toliko je česta u jelima da možda mislite da je u redu uživati u toj cvrčećoj, masnoj trakici.
Činjenica je da slanina nije samo puna zasićenih masti, već sadrži i velike količine natrijuma, što je povezano sa povećanim rizikom od srčanih bolesti. Isto važi i za kobasice i delikatesne mesne proizvode kao što su salama i šunka. Dakle, konzumirajte doručak sa slaninom i jajima minimalno i uživajte u hotdogu na sledećoj utakmici. Ali, kada su u pitanju mesni proizvodi koje često jedete, birajte zdravije opcije.
3. Pomfrit i druga pržena hrana

Ima li šta lepše od pomfrita i prženih krompirića uopšte, dobro posoljenih i prelivenih kečapom? Koliko god to delovalo primamljivo, kardiolozi kažu - ne!
Pomfrit, zajedno sa svim prženim namirnicama, sadrži visoke nivoe zasićenih i trans masti, dve vrste masti koje su posebno loše za zdravlje srca. Ali, pomfriti takođe sadrži i so, još jednu pretnju za kardiovaskularno zdravlje.
Sledeći put kada poželite nešto slano, napravite "pečeni pomfrit" tako što ćete iseći krompir i peći ga u rerni na visokoj temperaturi sa maslinovim uljem umesto da ga pržite.
4. Poslastice i žitarice sa puno šećera

Pahuljice i sok za doručak, gazirani napitak uz ručak, energetski napitak pre teretane. Iznenadili biste se koliko dodanog šećera ima u mnogim jelima i napicima koje često konzumiramo. Šećer je uzrok povećanja telesne mase, što može dovesti do visokog krvnog pritiska, dijabetesa i gojaznosti, a sve to je loše za srce.
Pored toga, šećer može uticati i na arterije, povećavajući nivo triglicerida i holesterol poznat kao LDL. Visok nivo šećera je povezan i sa zapaljenjem u telu, pa umesto gaziranih pića, pređite na mineralnu ili običnu vodu, i obavezno pročitajte etikete kako biste izabrali hranu koja sadrži manje dodanog šećera.
5. Čips i grickalice

Ne zovu ih "džank hranom" bez razloga. Kesee čipsa i njihovi "rođaci" su visokoprocesirani proizvodi koji su prženi i puni aditiva zajedno sa velikim količinama natrijuma. Nema tu ništa zdravog.
Mogu doprineti povećanju telesne mase, srčanim bolestima i povećanom riziku od moždanog udara. Ako imate napad gladi, preskočite čips i umesto toga izaberite šaku oraha, semenki ili sušenog voća.
6. Mlečni proizvodi sa punim mlekom

Mleko je važan deo uravnotežene ishrane, ali, zbog zdravlja srca, najbolje je da preskočite "masnije" verzije. Umesto toga, izaberite mleko sa smanjenim sadržajem masti, jogurt i sir kako biste smanjili unos masti, a ipak uživali u prednostima koje ovi mlečni proizvodi pružaju.
Kada je u pitanju mleko, možda biste mogli da probate i alternativne biljne vrste poput bademovog ili ovsenog mleka. Ovi proizvodi nude kremastu teksturu mleka uz ukusan ukus, ali bez životinjske masti koja može povećati rizik od srčanih bolesti.
7. Peciva, kolačići i poslastice

Iako jeste možda ukusan, hleb, kolačići i pečene poslastice sadrže velike količine šećera i masti. Iako možete povremeno uživati u njima, najbolje je da ih ne pravite stalnim delom svoje ishrane.
Umesto toga, izaberite zdravije poslastice poput voća i orašastih plodova kada želite nešto slatko, a peciva ili kolačiće iz pekare jedite samo kao posebnu poslasticu.
Stil/Ona.rs
Kardiološkinja navela bolesti od koje Srbi najčešće oboljevaju