Novo istraživanje

Rajski gas kao lek za depresiju: Smejavac se pokazao bolje od antidepresiva

Gas koji izaziva nekontroliosani smeh se pokazao uspešnim u lečenju težih oblika depresije, tvrde psihijatri i anesteziolozi iz Vašingtona, ali ističu da se rezulitati još moraju potvrditi
Medicina
22:04h Autor:
Rajski gas kao lek za depresiju: Smejavac se pokazao bolje od antidepresiva
Foto: Thinkstock

Američki naučnici su utvrdili da se takozvani "rajski gas", koji se nekada koristio kao anestetik koji izaziva nekontrolirani smeh, pokazao uspešnim u lečenju težih oblika depresija, objavio je časopis "Biological Psyćiatry".

Prema rezultatima istraživanja, psihijatri i anesteziolozi Medicinskog fakulteta Vašington u Sent Luisu, utvrdili su na malom uzorku da je u dve trećine slučajeva depresije otporne na druge oblike terapije inhalacija tim gasom dovodila do poboljšanja.

"Naši rezultati moraju se potvrditi, ali verujemo da je ovo dobra polazna osnova i verujemo da bi terapija rajskim gasom mogla da pomagne osobama koje pate od depresije", rekao je vođa istraživanja prof. anesteziologije Piter Nejdžel.

Inače, kako navode stručnjaci, prednosti rajskog gasa su ograničene nuspojave, poput mučnina i povraćanja, koje se javljaju dok se udiše plin. S druge strane, poboljšanja stanja depresivnih pacijenata trajala su, posle inhalacije rajskim gasom kod nekih čak i do nedelju dana a nijednom pacijentu se stanje nije pogoršalo posle udisanja plina.

Kod standardnih antidepresiva prvi rezultati se pokazuju tek posle nekoliko dana ili sedmica kao i kod psihoterapije.

"Ako se naši nalazi potvrde, takav lek koji brzo deluje mogao bi da bude posebno koristan kod pacijenata s teškom depresijom koji su izloženi riziku samoubistva ili im je potrebna hitna intervencija", kaže jedan od istraživača, psihijatar Čarls Zorumsk.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs