Bilo da je reč o sendvičima, pecivima ili hlebu kojeg jedete uz obrok, sve je više dokaza koliko su ovakve namirnice, zapravo, štetne! Zbog sledeća četiri razloga dobro ćete da razmislite da li ćete da nastavite dajedete hleb:
1. Skoro da nema nutrijenata
Za razliku od drugih namirnica, hleb, naročito beli, nema skoro uopšte nutrijenata. Ne sadrži vlakna jer se u njemu ne nalaze cele semenke, a sve kalorije dolaze iz jednostavnih ugljenih hidrata koje telo pretvara u mast. Ako želite zdravi hleb, tražite onaj s celim semenkama i od kvalitetnog brašna, nikako belog.
Većina vrsta hleba, pogotovo onih koju kupujete u velikim pordavnicama, rafinirane su i sadrže velike količine soli. Takve povećane količine soli loše su za celi organizam, a naročito doprinose povećanom krvnom pritisku.
3. Goji
Ako jedete mnogo hleba, zbog silne količine jednostavnih ugljenih hidrata, soli, rafiniranih šećera i konzervansa, kilogrami će početi da se gomilaju sami od sebe. Umerenost je jako bitna kod hleba, najbolje je potpuno ga izbegavati ili birati samo kvalitetni hleb.
Kako hleb nedostaje nutrijenata, uz sve silne kalorije koje donosi sa sobom neće vas uopšte zasititi, što znači da ćete uz njega morati da jedete još nešto. Zašto onda uopšte da ga jedete?