Korisno je znati

Naučite da spasite život: Kako pravilno izvesti masažu srca! (VIDEO)

Neprekidna masaža srca od sto kompresija u minuti je najefektnija pomoć koja se može pružiti osobi za zastojem srca ili infarktom
Medicina
21:58h Autor:
Naučite da spasite život: Kako pravilno izvesti masažu srca! (VIDEO)
Foto: Thinkstock

Ako vidite nekog ko preživljava zastoj srca ili srčani udar, zaboravite na veštačko disanje. Najbolje rešenje je neprekidna masaža srca - tvrde stručnjaci.

Neprekidna masaža srca pokazala se učinkovitijom metodom od klasične tehnike oživljavanja, koja kombinuje veštačko disanje usta-na-usta i masažu srca, tvrde stručnjaci Odseka za medicinu Univerziteta u Feniksu.

OVDE otkrijte kako da prepoznate simptome srčanog udara kod žena!

Njihovom studijom ustanovljeno je da čak i osobe koje nisu medicinski profesionalci mogu u većoj meri spasiti tuđe živote ako osobi kojoj je nastupio srčani zastoj pruže neprekidnu masažu srca.

U svoje istraživanje uključili su preko 4400 pacijenata koji su doživeli srčani udar. Stopa preživljavanja onih koji su dobili samo masažu srca iznosila je 13,3 odsto, u odnosu na one koji su primili veštačko disanje ili im drugi uopšte nisu pomogli je 7,8 i 5,2 posto.

Ako vidite da se osoba onesvestila zbog srčanog zastoja ili udara, prvo je okrenite na leđa.

10 zanimljivih činjenica o srcu koje niste znali, pročitajte OVDE.

Proverite svesnost osobe tako što ćete je malo protresti. Ako ne reaguje, pobrinite se da neko nazove Hitnu pomoć, pa započnite masažu srca u pravilnom položaju. Kraj dlana jedne ruke položite na sredinu grudi (između bradavica), a drugi dlan položite na prvi i isprepletite prste.

Uvucite laktove i nadvijte se nad grudi onesvešćene osobe, tako da su vaša ramena direktno iznad grudi bolesnika. Snažno pritiskajte grudi – cilj vam je sto kompresija u minuti.

Kako biste mogli da izdržite ovakav tempo, stručnjaci preporučuju da ne koristite mišiće ruku, nego da "padnete" i tako stvorite pritisak na grudi, koja bi se trebala uvući oko pet centimetara.

Važno je da nakon svakog pritiska ruke odvojite od grudi – odskok će stvoriti vakuum, a samim time vazduh će ući u pluća i krv će lakše proteći.

http://www.youtube.com/watch?v=EcbgpiKyUbs
ritam brze disko pesme!

OVDE saznajte kako orahovo ulje održava srce zdravim!

"Ako pokušate da ostvarite masažu od sto kompresija u minuti, čak i da niste savršeno to odradili, imate najveće šanse ostvarenja najvišeg protoka krvi", objasnio je dr Karl Kern, istraživač Sarver centra za srce iz Tuskona i jedan od pionira ove metode. Ovom tehnikom ne proveravate puls osobe, ne čistite njene disajne puteve i ne izvodite disanje usta-na-usta.

"Kod srčanog udara srce fibrilira, a ne pumpa krv. Jedino kada pritiskate grudi, ujedno pritiskate i srce i stvarate otkucaje. Svaka kompresija srca koju napravite je jedan otkucaj srca. Ako stanete – staće i protok krvi u mozak" - objašnjava Kern.

Ako ste još uvek u nedoumici kako pravilno izvesti masažu srca, pogledajte video sa demonstracijom neprekidne masaže srca.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs