Istraživanje

Posao nakon radnog vremena loše utiče na zdravlje: Izaziva nesanicu i probleme sa želucem!

Osobe koje rade uveče, tokom svog slobodnog vremena, kao i vikendom u većoj meri žale na glavobolje, umor, nervozu, kao i probleme s mišićima
Medicina
23:58h Autor:
Posao nakon radnog vremena loše utiče na zdravlje: Izaziva nesanicu i probleme sa želucem!
Foto: Shutterstock

U današnjem poslovnom okruženju je važno da budemo dostupni – pa čak i kada se naše službeno radno vreme završi. U nekim profesijama ne postoji radno vreme, tvde poslodavci, ali takav stav može ozbiljno da našteti zdravlju njihovih radnika, pokazali su nemački istraživači.

Naime, od 57.000 ispitanika, čak polovina radi i kad dođe kući, a to može da se negativno odrazi na njihovo zdravlje. Tako su istraživači Društva za radna, industrijska, organizacijska i psihološka istraživanja ustanovili da se osobe koje rade uveče, tokom svog slobodnog vremena, kao i vikendom u većoj meri žale na nesanicu, glavobolje, umor, nervozu, probleme s mišićima, krvnim sistemom i želucem.

"Naše istraživanje sugeriše da čak i najmanja količina dodatnog posla nakon dogovorenog radnog vremena može da dovede do zdravstvenih problema. Veza je izuzetno jaka", komentarisala je doktorka Ana Arlinghaus, vođa studije čiji je rad objavljen u časopisu Chronobiology International.

Njen tim poziva na moralnije ponašanje poslodavaca kako bi prestali da narušavaju slobodno vreme svojih zaposlenih.

"Tehnološka napredovanja su stvorila kulturu "uvek dostupnih", koja vrši pritisak na ljude jer moraju neprestano da budu onlajn. Slobodno vreme bez ikakvog posla je ključno kako bi naše telo moglo da se oporavi", upozorili su nemački naučnici.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs