Obratite pažnju

Odvratna navika koja može da vas košta blistavog osmeha: Odlazak na spavanje bez pranja zuba!

Iako ne postoji baš precizan vremenski period kada naslage postaju rizične, proces stvaranja šupljine u zubu nastaje odmah ukoliko jednom ne operete zube
Medicina
03:22h Autor:
Odvratna navika koja može da vas košta blistavog osmeha: Odlazak na spavanje bez pranja zuba!
Foto: Shutterstock

Prilično je odvratno ukoliko ne operete zube pre spavanja. Preporučuje se da perete zube dva puta dnevno, a opšte je poznato da je ova navika jedan od najlakših načina da što duže zadržite blistav osmeh.

Međutim, pranje zuba je mnogo važnije od svežeg daha. Ukoliko samo jednom preskočite ovu večernju naviku, na pravom ste putu da stvorite naslage bakterija, što može da dovede do karijesa i bolesti desni.

OVDE saznajte 3 saveta za pravilnu higijenu usta i zuba.

Redovno pranje

onemogućava bakterijama da se zadržavaju, što bi im u suprotnom bilo idealno za napadanje zuba. Što duže se naslage zadržavaju na jednom mestu, veći su izgledi da se stvori kamenac, koji izaziva upale i krvarenje desni. A ukoliko ga ne tretirate kako treba, rizikujete da ostanete bez zuba, prenosi Huffington Post.

Iako ne postoji baš precizan vremenski period kada naslage postaju rizične, proces stvaranja šupljine u zubu nastaje odmah ukoliko jednom ne operete zube, kažu stručnjaci, naročito ako je vaša zaboravost kada je u pitanju ova zdrava navika češća nego što želite da priznate.

Koje su najveće greške pri pranju zuba saznajte OVDE.

Međutim, ukoliko nemarno operete zube, to može da bude podjednako loše. Druga stvar je ukoliko se ova rutina obavlja ozbiljno dva puta dnevno, i to pastom sa fluoridom i mekom četkicom, preporučuju stomatolozi. Pranje zuba treba da traje 2 minuta i da obuhvati celu površinu zuba, ne samo delove koji se vide kada se nasmejemo. Stomatolozi takođe preporučuju da koristite konac za zube svakog dana i da redovno idete na preglede kod svog zubara, koji jedini može da se pobrine za ostalo (kao što je kamenac).

Napomena: Žvakaće gume, bombone i tečnost za ispiranje usta nisu zamena za pranje zuba. Sve te stvari mogu da vam osveže dah, ali pranje zuba i korišćenje konca su jedini efikasan način da se uklone naslage.

Kako da izbelite zube pomoću domaće paste za zube saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs