Narodna medicina

Tajna vunenog konca oko ruke: Smanjuje bolove u zglobovima i pojačava cirkulaciju!

Vuneni konac utiče na cirkulaciju, jer upalna reakcija počinje usporenjem krvotoka. Takođe služi kao izvor manjeg statičkog eliktriciteta
Medicina 08.09.2014. - 22:05h Autor: uspesnazena.com
Foto: Shutterstok

Vuneni konac na zglobu - u čemu je njegova isceliteljska moć? Nose ga naše bake, vezuju ga svojoj deci i unucima. One veruju da crveni vuneni konac može da spasi i zaštiti od bilo kog uroka.

 

Postoje mnogo mitova o njemu, ali u stvarnosti to je samo – narodna medicina. Postoje tvrdnje da vuneni konac na ruci oslobađa čoveka bolova u zglobovima. Lekari ne komentarišu takvu činjenicu, međutim priznaju njeno postojanje. Vuneni konac utiče na cirkulaciju, jer upalna reakcija počinje usporenjem krvotoka. Takođe služi kao izvor manjeg statičkog eliktriciteta.

 

Kako deluje vuneni konac

 

Higijenski najzdravija termoregulaciona materija je vuna. Njena struktura omogućava koži da diše. Štaviše, poseduje lekovita svojstva. Od davnina su se ljudi oslobađali zubobolje, glavobolje, bolova u leđima, tako što su na bolno mesto stavljali komad prave prirodne vune. Takođe su prevremeno rođenu decu stavljali u runo ovce.

 

Stvar je u tome da prirodna vlakna vune, ošišane i netretirane bilo kojim hemikalijama, prekrivene životinjskim voskom – lanolinom (koji se razlikuje od drugih materija, koje sadrže druge sterine, kao što je holesterin), odlično se upijaju u kožu i umiruju je. To je gusta masa žute ili žutobraon boje, karakterističnog mirisa i sadrži 12% od težine vune. Ovu posebno dragocenu supstancu izdvajaju da bi je koristili za pravljenje kozmetičkih krema i masti.

 

Ako koristite posteljinu od prirodne vune, postojeći lanolin (koji se topi na temperaturi tela), lako prodire u kožu. Na taj način blagotvorno deluje na mišiće, zglobove, kičmu, ublažava bolove i povećava cirkulaciju krvi. Toplotna provodljivost vune je niža od mnogih tekstilnih materijala.

 

Postoje verovanje, naših baka, da se vunenim koncem mogu izlečiti bradavice. I evo na koji način:
Ukoliko je bradavica na prstu, veže se crven vuneni konac na zglob ruke (ako je na nozi – na skočni zglob).  Nosi se 2 nedelje. Posle skinuti i zakopati u zemlju. Kada konac istruli (a desiće se to za oko mesec dana) – nestaće i bradavica.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...