zdravlje iznad svega

10 STVARI KOJE MORATE REĆI VAŠEM GINEKOLOGU: Ovakvi simptomi ne smeju da se zanemaruju ili odlažu

Na ginekološkom pregledu ne smete da ćutite, doktor neće znati šta vas muči ukoliko mu to ne kažete

Medicina
Autor:
10 STVARI KOJE MORATE REĆI VAŠEM GINEKOLOGU: Ovakvi simptomi ne smeju da se zanemaruju ili odlažu
10 stvari koje morate reći ginekologu, Foto: Shutterstock

Iako je pregled kod ginekologa za mnoge veoma neprijatan, nipošto ne treba zanemariti važnost prevencije i odlazak na redovne kontrole, naročito ako ste seksualno aktivni.

Međutim, svi smo ponekad nemarni kad je zdravlje u pitanju i često sami tražimo objašnjenja za upozoravajuće simptome. Evo šta u svakom trenutku treba da imate na umu...

1. Seks ne sme da boli!

Ako užitak zameni bolan i neprijatan osećaj u genitalijama, vreme je za hitan pregled. Bolan odnos može biti posledica infekcije i svakako što pre treba posetiti ginekologa.

2. Ispiranje vagine iznutra nije dobro jer se izlažete riziku od infekcija i bakterija.

Naime, stručnjaci su sve složniji u stavu da vaginalno ispiranje nije nimalo zdravo jer vaginalna flora ima nisku pH vrednost, što je štiti od zaraza. Nizak pH onemogućuje razvoj različitih bakterija i gljivica, koje u kiseloj sredini teško mogu da prežive. Ispiranjem možete da promenite hemijsku ravnotežu u vagini. Takođe, ispiranje može da smanji plodnost i do 30 odsto. Žene koje redovno ispiraju vaginu mogu da obole od infekcije koja vodi neplodnosti.

Bol, Žena, Stomak
foto: Dzmitry Skazau / Alamy / Alamy / Profimedia

3. Uljani lubrikanti mogu da smanje delotvornost kondoma. Ako ih koristite, dobro pročitajte uputstvo i upotrebljavajte poliuretanske kondome.

4. Najbolje vreme za pregled dojki je nedelju dana nakon što ste imali menstruaciju jer tada prestaje natečenost grudi.

5. Ako često imate upalu bešike, obavezno mokrite pre i posle seksa jer ćete na taj način izbaciti bakterije koje su našle put do mokraćnog kanala.

Ginekololg
foto: Shutterstock

6. Čak 85 odsto žena doživi orgazam jedino uz stimulaciju klitorisa. Ako i vi spadate u ovu grupu, ne brinite! S vama je sve je u redu i potpuno ste zdravi.

7. Sasvim je u redu ako vam se nakon porođaja smanjila želja za seksom jer su seksualni hormoni tad u drugom planu. S vremenom će se želja vratiti.

8. U redu je i da ređe želite seks ukoliko imate malu decu, ali pored obaveza koje imate, potrudite se da nađete vremena za vezu i partnera.

Ginekololg
foto: Shutterstock

9. Antibiotici mogu da smanje delovanje kontraceptivnih pilula. Zato, ako koristite pilule, prilikom polnog odnosa dodatno se zaštitite kondomom.

10. Svaku neobičnu kvržicu ili otok na genitalijama i grudima potrebno je što pre prijaviti lekaru. Ako mislite da nešto nije u redu, ODMAH zakažite pregled.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs