Zdravlje je u prirodi

Zastanite na trenutak: Evo zašto su priroda i svež vazduh dobri za organizam!

Mirišite cveće, jer deluje umirujuće, miris pokošene trave če vas potpuno relaksirati, a kada ste umorni, prošetajte do parka ili izađite u dvorište, jer priroda pruža veliku količinu energije
Medicina
10:44h Autor:
Zastanite na trenutak: Evo zašto su priroda i svež vazduh dobri za organizam!
Foto: Shutterstock

Iako smo odrastali jureći kroz polja, ljuljajući se u parku i vozeći bicikle, kad odrastemo, većinu vremena provodimo u zatvorenim prostorijama. Ali, svi ovi sati koje smo kao deca proveli na svežem vazduhu još uvek nam prijaju, a naučnici su dokazali zašto je svež vazduh toliko dobar za nas.

Baš kao što ste naučili u osnovnoj školi, drveće kroz proces fotosinteze pretvara ugljen-dioksid u kiseonik, koji nam je potreban da bismo disali - piše Hafington Post.

Samo tokom jedne godine, boravak u blizini drveća spašava 850 života i sprečava akutna respiratorna oboljenja u čak 670 hiljada slučajeva. Drveće uklanja zagađenje iz vazduha i čini ga zdravijim za naša pluća.

Prema novoj studiji, svež vazduh koji proizvodi drveće je posebno dobar za one koji žive u urbanim sredinama, gde je nivo zagađenja vazduha vrlo visok.

Kako svež vazduh utiče na decu, pročitajte OVDE.Uticaj na zdravlje čoveka

Zagađen vazduh izaziva mnoge ozbiljne zdravstvene probleme, a teško zagađenje vazduha izaziva i žarenje u očima, nosu i grlu. Takođe, on otežava disanje astmatičarima.

Neke od toksičnih isparenja koja se mogu naći u vazduhu, poput benzena i vinil hlorida, vrlo su otrovna. Ona mogu izazvati rak, deformitete kod novorođenčadi, naneti veliku štetu plućima, kao i oštetiti mozak i nerve.

Ali, udisanje svežeg vazduha koji proizvode biljke smanjuje šanse da vaš organizam dođe u direktan kontakt sa ovim teškim zagađivačima.

Imuni sistem

Kada uhvatite sebe da se nalazite u zatvorenoj prostoriji sa mnogo ljudi, izađite malo napolje. Ako stalno boravite u takvim prostorijama, izloženi ste velikom broju bakterija, a vaš imuni sistem možete znatno ojačati kratkom šetnjom.

Kako da napravite domaći napitak za jačanje imuniteta, pročitajte OVDE.

"Fizička aktivnost povećava broj prirodnih ćelija neutrofila i monocita, koji neverovatno efikasno ojačavaju imunitet" - kaže Ater Ali, profesor sa Univerziteta Jejl.

Nauka je dokazala da treba da zastanete, pomirišete ružu, jer njen miris pruža relaksaciju. Drugo cveće, poput lavande i jasmina smanjuju anksioznost i podižu raspoloženje.

Studije su pokazale i da miris borovine smanjuje stres i opušta ljude, čak i šetnjom kroz park ili zelenilo vašeg dvorišta smiriće vas i učiniti srećnijim čim osetite miris pokošene trave. Iako kiša može da vam poremeti planove, ništa nije lepše od mirisa kiše!

Svež kiseonik daje energiju

Okanite se energetskih pića! Studije su dokazale da provođenje vremena na svežem vazduhu i okruženost prirodom povećava nivo energije za čak 90 odsto!

Na koja tri načina ćete najbrže vratiti energiju, saznajte OVDE.

"Priroda je gorivo za ljudsku dušu" - uveren je Ričard Rajan, naučnik i profesor psohologije na Univerzitetu Ročester.

Iako većinom posežemo za šoljom kafe kada se osećamo umorno, naučnici savetuju da umesto toga odemo u prirodu, a rezultate ćemo videti već posle nekoliko minuta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs