Muzika pomaže

Loša cirkulacija, visok pritisak i infekcije: Zbog čega se javlja zujanje u ušima?

Oko 10 posto odraslih ima ovaj problem, a jedan od uzroka može biti i konzumiranje određenih lekova
Medicina
19:38h
Loša cirkulacija, visok pritisak i infekcije: Zbog čega se javlja zujanje u ušima?
Foto: Thinkstock

Zujanje u ušima ili tinitus je osećaj zvuka bez prisustva spoljašnjeg zvučnog stimulansa. Prostim rečima, čovek čuje ono čega nema.

Oko 10 odsto odraslih osoba čuje zujanje u ušima, pri čemu je ova pojava zastupljenija u starijoj dobi i kod muškaraca.

Uzroci zujanja u uhu mogu biti razni: promene na krvnim žilama glave i vrata, grčenje mišića srednjeg uha, oboljenje u samom uhu, povreda glave ili vrata, multiplaskleroza, infektivna oboljenja, sifilis...

Ali i upotreba pojedinih lekova može biti uzrok. Takođe, problem zujanja u ušima imaju osobe sa visokim krvnim pritiskom, kao i osobe sa lošom cirkulacijom.

Napravite domaći piling za bolju cirkulaciju! A kako, saznajte OVDE.

Osobe kojima zuji u ušima zbog loše cirkulacije u ušima, treba iz svog života da odstrane kofein, cigarete, alkohol i da smanje unos soli.

Zujanje u ušima može biti i posledica nakupljenog voska. Kada se previše nakupi, može iritirati bubnu opnu i uzrokovati zujanje.

Kako biste se rešili neprijatnog zujanja, mogu vam pomoći i slušalice. "Prekrijte" iritirajući zvuk zujanja nekom laganom muzikom umerene jačine zvuka, poput zvukova prirode.

Kakva vam muzika odgovara po horoskopskom znaku, pročitajte OVDE.

Ako je zujanje učestalo, posetite lekara, kako biste proverili vaše celokupno zdravstveno stanje i pronašli uzrok zujanja u ušima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs