ŠOK!

PREMINUO ČUVENI GLUMAC IZ "SOPRANOVIH" OD NAJSMRTONOSNIJEG KARCINOMA: Ovo su prvi simptomi koje niko ne sme ignorisati

Glumac Bob LuPone preminuo je u subotu u 76. godini.

Medicina
19:47h Autor:
PREMINUO ČUVENI GLUMAC IZ "SOPRANOVIH" OD NAJSMRTONOSNIJEG KARCINOMA: Ovo su prvi simptomi koje niko ne sme ignorisati
Preminuo Bob LuPone, Foto: Profimedia

Glumačka legenda Robert Bob LuPone, inače brat brodvejske ikone Pati LuPone, preminuo je u subotu nakon trogodišnje borbe sa opakom bolešću - rakom pankreasa. Planetarnu popularnost stekao je ulogom porodičnog lekara Tonija Soprana u čuvenoj seriji "Sopranovi". Jedan je od osnivača uticajne of-Brodvej pozorišne kompanije "MCC Theatre" , na čijem čelu je bio četiri decenije.

Da se radi o veoma podmukloj bolesti, govori i činjenica da su i brojne naše poznate ličnosti umrle od raka pankreasa, poput glumca Marinka Madžgalja, pevača Marinka Rokvića, pevačice Merime Njegomir itd.

Ukoliko primetite neki od sledećih simptoma jedne od najsmrtonosnijih bolesti, odmah se javite lekaru i proverite da li je sa vašim pankreasom sve u redu. Nemojte odlagati i misliti da "nije ništa strašno", jer je prevencija najvažnija stavka izlečenja!

1. Žuta koža i beonjače

Kada koža i beonjače postanu žute, to nikada nije dobro. To može ukazivati na mnoštvo zdravstvenih problema, a koji obuhvataju alkoholizam, otkazivanje jetre i rak pankreasa. Bez obzira na uzrok, ovo je jedan od simptoma koje nikako ne bi trebalo da ignorišete.

2. Bol u donjem delu leđa

Kako tumor pankreasa raste, on ne vrši pritisak samo na unutrašnje organe već i na donji dio kičme i leđne mišiće, uzrokujući konstantan, tupi bol.

3. Nadimanje

Nadimanje nakon većeg obroka je normalna pojava, ali ako takvo stanje traje danima to je znak za uzbunu. Kako tumori pankreasa rastu, oni mogu uzrokovati rastezanje stomaka. Ovo je obično jedan od prvih simptoma koji žene primete, ali ga često ignorišu, jer ne smatraju nadimanje nekim većim problemom.

Pankreas
foto: Shutterstock

4. Bol u stomaku

Iako se čini da nema potrebe zabrinuti se zbog bola u stomaku, činjenica je da to može biti jedan od ranih simptoma raka pankreasa.

5. Gubljenje kilograma

Gubitak apetita koji prouzrokuje rakpankreasa može dovesti do brzog gubitka težine. Gubitak kilograma koji bi trebao da vas zabrine je gubitak više od 5% telesne težine u rasponu od šest meseci do godinu dana. Ukoliko gubitak težine ne možete objasniti nekim drugim razlogom, obratite se doktoru.

6. Tamna boja urina

Tamna boja urina znak je dehidratacije, ali je često i prvi znak žutice koji ljudi primećuju. Kako tumor uzrokuje manje izlučivanje žuči i povećanje nivoa bilirubina u krvi, urin postaje smeđe boje. Ukoliko povećan unos vode ne vrati boju urina na njegovu normalnu boju, obratite se doktoru.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs