PREVENTIVA JE NAJBITNIJA

OVO MOŽE DA VAM SPASI ŽIVOT: 6 pregleda koje svako od nas mora da uradi jednom godišnje!

Redovan sistematski pregled je obavezan, naglašavaju lekari

Medicina
Autor:
OVO MOŽE DA VAM SPASI ŽIVOT: 6 pregleda koje svako od nas mora da uradi jednom godišnje!
Foto: Shuterstock

Preventivni sistematski pregledi omogućavaju da se smrtonosne i opasne bolesti otkriju na vreme i da se počne sa terapijom dok je bolest tek u početnoj fazi.

Rano otkrivene bolesti su izlečive u velikom broju slučajeva. Lekri kažu da je ovih 6 pregleda obavezno uraditi bar jednom godišnje:

1. UZV dojki

UZV dojki je neinvazivna dijagnostička metoda koja uz pomoć ultrazvučnih talasa daje podatke o građi, odnosno strukturi dojke i struktura u pazušnoj jami i od dragocene je važnosti.

Ovaj pregled pokazuje tkivo dojke, a njime se mogu otkriti čak i dobroćudne promene kao što su jednostavne ciste koje ne stvaraju simptome bolesti i koje ne nalažu nikakav dalji tretman osim redovnog praćenja.

2. Test na okultno krvarenje u stolici

Test na okultno krvarenje u stolici trebao bi da bude uključen u redovni godišnji sistematski pregled u svrhu prevencije i ranog otkrivanja raka debelog creva. Ovaj test pokazuje krvarenje iz probavnog trakta, iako nije vidljivo golim okom. Redovna testiranja smanjuju smrtnost od kolorektalnog karcinoma. Preporučuje se svim osobama koje su starije od 50 godina.

KRVNA GRUPA OTKRIVA SVE DO TANČINA: Evo koja bolest preti vašem telu!

Stomak, bol u stomaku
foto: Shutterstock

3. Pregled štitne žlezde

Pregled štitne žlezde (UZV i hormonalni status) veoma je važan u sklopu sistematskog pregleda jer je štitna žlezda koja reguliše mnoge procese u organizmu.

Disfunkcija štitne žlezde dovodi do brojnih zdravstvenih tegoba i narušavanja kvaliteta života.

4. Merenje gustine kostiju

Denzitometrija vrlo je važan pregled, naročito za žene u menopauzi, zbog pojave smanjenja gustine kostiju – osteopenija i osteoporoza. Ovim pregledom se procenjuje mineralni sadržaj u kostima.

NAJRANIJI ZNAKOVI DA JETRA OTKAZUJE: Ovi, naizgled, bezazleni simptomi su znak za uzbunu!

Zglob, Rame, Kosti, bol u zglobovima, Bol u ramenu
foto: Shutterstock

5. Kolonoskopija

Nakon 45. godine života preporuča se pregled debelog creva – kolonoskopija i pregled gornjeg dela probavnog sistema– gastroskopija. Navedeni pregledi preporučuju se i ranije kod osoba čiji su članovi porodice bolovali od kolorektalnog karcinoma ili karcinoma želuca.

6. Pregled madeža

Madeži su dobroćudne promjene na koži, ali mogu preći u opasni maligni melanom koji je u porastu. Iako je većina madeža dobroćudna, pojava novog madeža ili nagla promena postojećeg madeža kod odrasle osobe mogu biti znaci melanoma. Stoga je vrlo važno redovno kontroliaati madeže jednom godišnje kod dermatologa, a samopregled kože treba raditi jednom mesečno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs